Domowy serek waniliowy w smaku i konsystencji jest bardzo zbliżony, niemalże identyczny do typowego gotowego serka ze sklepu. Jest jedna różnica – jest smaczniejszy i bez cukru. Konsystencja serka jest bardzo kremowa i aksamitna. Uzależnione jest to od długości blendowania oraz ilości dodania domowego jogurtu lub jak kto woli – na bogato – domowej śmietany. Smak waniliowy możemy uzyskać dodając niewielką ilość aromatu do ciasta lub ziaren prawdziwej wanilii. Ilość użytego ksylitolu stanowi o słodkości deseru.
Serek waniliowy wykonałam na bazie zwykłego białego sera, który kupuję na wagę. Jest to ser, który w swoim składzie nie zawiera żadnych dodatków.
Serek waniliowy używam jako dodatek do naleśników lub jako deser, który chętnie zabieram na drugie śniadanie do pracy. Na bazie tego serka można również wykonać krem do ciasta lub nadzienie do rogalików.
Składniki:
- 100 gramów białego półtłustego sera na wagę
- domowy jogurt naturalny/domowa śmietana – ilość uzależniona od wilgotności sera oraz konsystencji jaką chcemy uzyskać
- odrobina aromatu waniliowego do ciast (ostrożnie z ilością) lub naturalna wanilia
- puder z ksylitolu (ilość według uznania)
Wykonanie:
Składniki blendujemy na jednolitą, kremową masę i gotowe.
SMACZNEGO