Lubicie chipsy? Myślę, że tak. Jest to świetna przekąska. Po co sięgać po gotowe chipsy z wieloma niekoniecznie dobrymi dla zdrowia dodatkami jak można zrobić je w domu? Chipsy same w sobie są bardzo proste w przygotowaniu, jednak wymagają nieco czasu i cierpliwości. Można je przygotować z różnymi dodatkami np. z solą, papryką mieloną, czosnkiem czy np. z suszoną natką pietruszki, szczypiorkiem czy też z koperkiem. Co kto i z czym lubi.
Warunkiem, aby chipsy wyszły chrupiące jest pocięcie ich na bardzo cieniutkie plastry (użyłam do tego ręcznej tarki) i wypłukanie w zimnej wodzie, aby pozbyć się skrobi. Po dokładnym ich wypłukaniu należy je dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. Po usmażeniu należy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W smaku bardzo podobne do tych kupowanych w sklepie.
Składniki:
- ziemniaki
- olej do smażenia (użyłam olej rzepakowy rafinowany)
- dodatki smakowe: sól, papryka mielona, suszona pietruszka
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i poszatkować na cienkie plastry. Dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a nastęnie wysuszyć papierowym ręcznikiem. Chipsy wrzucać na rozgrzany olej i lekko pomieszać. Chipsy powinny pływać w oleju. Wyjmować po usmażeniu i odkładać na ręcznik papierowy. Posypać dodatkiem smakowym według własnego uznania. Chipsy muszą być chrupiące, gdyż wtedy smakują najlepiej.
SMACZNEGO