Domowa wegańska czekolada

Pyszna, bez cukru i bez nabiału deserowa czekolada. Jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczą 3 składniki oraz dodatki typu orzechy lub prażony słonecznik. Do jej wykonania użyłam plastikową foremkę, która pozostała po galaretkach kupionych w sklepie (lubię wykorzystywać takie i podobne do tej, foremki z różnych bombonierek – dzięki znajomym „słodkożercom” mam ich zawsze kilka do wyboru). Do wykonania dwóch małych tabliczek użyłam składniki w proporcjach podanych w przepisie poniżej. Smak czekolady można dowolnie komponować zmieniając rodzaj użytego aromatu do ciast.

Składniki:

  • 70 gramów oleju kokosowego
  • 20 gramów ciemnego kakao
  • ok.15-20 gramów ksylitolu w pudrze
  • 2-3 krople aromatu do ciast (użyłam waniliowego)
  • orzechy laskowe pokrojone na pół
  • prażone ziarna słonecznika

Wykonanie:

Olej kokosowy włożyć do miseczki lub kubka. Umieścić go w rondlu z gorącą wodą i rozpuścić do konsystencji umożliwiającej połączenie z kakao i ksylitolem. Ważne, aby nie rozpuszczać na gazie, gdyż podczas mrożenia olej może rozwarstwić się w czekoladzie i będzie brzydko wyglądać. Dokładnie wymieszać. Wkropić aromat (ostrożnie żeby nie przesadzić z ilością). Ułożyć na dnie foremki połówki orzechów i zalać połową masy. Do drugiej foremki wsypać słonecznik i również zalać. Po wypełnieniu foremek czekoladą, posypać resztą słonecznika oraz wcisnąć połówki orzecha. Włożyć do zamrażarki. Po godzinie czekolada będzie gotowa do wyjęcia z foremki. Przechowywać w lodówce lub w zamrażarniku.

SMACZNEGO