Cynamon – posiada właściwości antynowotworowe, zapobiega i wspomaga leczenie chorób neurodegradacyjnych, hamuje rozwój bakterii, ma działanie przeciwzapalne. Nie polecany dla kobiet w okresie ciąży. Najczystszą odmianę stanowi cynamon cejloński.
Imbir – posiada działanie przeciwobrzękowe (jest moczopędny), polecany przy przeziębieniach, ułatwia trawienie, działa żółciopędnie i rozkurczowo, polepsza krążenie oraz koncentrację, w Azji używany jako afrodyzjak.
Goździki – wzmacniają układ odpornościowy, wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.
Kardamon – reguluje proces trawienia, pobudza apetyt, wspomaga produkcję endorfin, poprawia potencję a także pomaga w walce z przeziębieniem.
Gałka muszkatołowa – zaleca się ostrożność przy używaniu tej przyprawy. W dużych ilościach ma działanie negatywne. Poprawa trawienie, gdyż wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Stymuluje układ nerwowy. Wykazuje pobudzające działanie seksualne.
Ziele angielskie – łagodzi bóle reumatyczne oraz nerwobóle. Ułatwia procesy trawienia. Posiada właściwości odkażające, przeciwgrzybicze oraz antyoksydacyjne.Ostrożnie w stosowaniu przez kobiety w ciąży, karmiące oraz w okresie menstruacji.
Czarny pieprz – wspomaga trawienie, działa moczopędnie. Posiada właściwości przeciwzapalne. Jest silnym antyoksydantem.
Kolendra – zawiera składniki o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Z nasion kolendry wytwarza się olej, który działa uspokajająco. Oczyszcza organizm z toksyn. Łagodzi niestrawność i wzdęcia.
Anyż – stosowany na niestrawność. Działa rozkurczowo, wiatropędnie i wykrztuśnie.
Składniki:
- 5 gramów mielonego cynamonu
- 2 gramy sproszkowanego imbiru
- 1,5 grama goździków
- 1,5 grama mielonego kardamonu
- 1 gram gałki muszkatołowej
- 1 gram ziela angielskiego
- 1 gram czarnego pieprzu
- 1 gram ziaren kolendry
- 1 bardzo mała gwiazdka anyżu
Wykonanie:
Ziarna kolendry, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, anyż oraz goździki zmielić w młynku do kawy. Dosypać pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej w szklanym słoiczku). Przyprawa jest bardzo aromatyczna i szybko wietrzeje. Używać jej można do ciast, ciasteczek czy deserów.
SMACZNEGO