Domowa przyprawa do piernika

wpis w: Inne, Kulinaria, Sosy, dipy, dodatki | 0
Przygotowanie przyprawy jest bardzo proste. Wystarczy waga, kilka ogólnodostępnych przypraw i młynek do mielenia, bądź moździerz. Użyte przyprawy nie tylko intensywnie aromatyzują świąteczne wypieki, poza tymi walorami posiadają wiele właściwości leczniczych. Przygotowując samodzielnie mieszankę przypraw mamy pewność, że nie ma w niej niepożądanych i niechcianych dodatków. Użyte przyprawy posiadają wiele właściwości leczniczych, a  niektóre z nich opisane są poniżej.

Cynamon – posiada właściwości antynowotworowe, zapobiega i wspomaga leczenie chorób neurodegradacyjnych, hamuje rozwój bakterii, ma działanie przeciwzapalne. Nie polecany dla kobiet w okresie ciąży. Najczystszą odmianę stanowi cynamon cejloński.

Imbir – posiada działanie przeciwobrzękowe (jest moczopędny), polecany przy przeziębieniach, ułatwia trawienie, działa żółciopędnie i rozkurczowo, polepsza krążenie oraz koncentrację, w Azji używany jako afrodyzjak.

Goździki – wzmacniają układ odpornościowy, wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Kardamon – reguluje proces trawienia, pobudza apetyt, wspomaga produkcję endorfin, poprawia potencję a także pomaga w walce z przeziębieniem.

Gałka muszkatołowa – zaleca się ostrożność przy używaniu tej przyprawy. W dużych ilościach ma działanie negatywne. Poprawa trawienie, gdyż wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Stymuluje układ nerwowy. Wykazuje pobudzające działanie seksualne.

Ziele angielskie – łagodzi bóle reumatyczne oraz nerwobóle. Ułatwia procesy trawienia. Posiada właściwości odkażające, przeciwgrzybicze oraz antyoksydacyjne.Ostrożnie w stosowaniu przez kobiety w ciąży, karmiące oraz w okresie menstruacji.

Czarny pieprz – wspomaga trawienie, działa moczopędnie. Posiada właściwości przeciwzapalne. Jest silnym antyoksydantem.

Kolendra – zawiera składniki o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Z nasion kolendry wytwarza się olej, który działa uspokajająco. Oczyszcza organizm z toksyn. Łagodzi niestrawność i wzdęcia.

Anyż – stosowany na niestrawność. Działa rozkurczowo, wiatropędnie i wykrztuśnie.

Składniki:

  • 5 gramów mielonego cynamonu
  • 2 gramy sproszkowanego imbiru
  • 1,5 grama goździków
  • 1,5 grama mielonego kardamonu
  • 1 gram gałki muszkatołowej
  • 1 gram ziela angielskiego
  • 1 gram czarnego pieprzu
  • 1 gram ziaren kolendry
  • 1 bardzo mała gwiazdka anyżu

Wykonanie:

Ziarna kolendry, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, anyż oraz goździki zmielić w młynku do kawy. Dosypać pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej w szklanym słoiczku). Przyprawa jest bardzo aromatyczna i szybko wietrzeje. Używać jej można do ciast, ciasteczek czy deserów.

SMACZNEGO