Do przygotowania kolejnego dania potrzebowałam przyprawy barbecue. Niestety, wszystkie, które sprawdziłam w sklepie w swoim składzie miały cukier. Postanowiłam więc sama zrobić przyprawę domowym sposobem. W smaku jest niemalże identyczna jak gotowa mieszanka. Używam jej do różnych potraw, sałatek, grilla.
Składniki:
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki białej gorczycy
- 1 łyżeczka otartego majeranku
- 2 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnomielonej
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka curry
- szczypta imbiru
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki pudru z ksylitolu
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy, które nie są w postaci proszku wsypać do młynka do mielenia kawy (dokładnie umytego i wysuszonego). Całość zemleć do postaci proszku. Wsypać do miseczki. Dodać pozostałe przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać. Z podanej ilości uzyskałam ok. 3 łyżek przyprawy barbecue. W mojej kuchni sprawdza się wyśmienicie.
SMACZNEGO