Domowa przyprawa barbecue

wpis w: Inne, Kulinaria | 0

Do przygotowania kolejnego dania potrzebowałam przyprawy barbecue. Niestety, wszystkie, które sprawdziłam w sklepie w swoim składzie miały cukier. Postanowiłam więc sama zrobić przyprawę domowym sposobem. W smaku jest niemalże identyczna jak gotowa mieszanka. Używam jej do różnych potraw, sałatek, grilla.

Składniki:

  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki białej gorczycy
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnomielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki pudru z ksylitolu

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy, które nie są w postaci proszku wsypać do młynka do mielenia kawy (dokładnie umytego i wysuszonego). Całość zemleć do postaci proszku. Wsypać do miseczki. Dodać pozostałe przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać. Z podanej ilości uzyskałam ok. 3 łyżek przyprawy barbecue. W mojej kuchni sprawdza się wyśmienicie.

SMACZNEGO