Dobrze jest mieć pod ręką w kuchni własną domową jarzynkę. Taki susz warzywny wzbogaci nie tylko smak zupy ale też nadaje się również do mięs i sosów. Nie zawiera konserwantów ani soli. Świetnie nadaje się do wykonania szybkich zup kremów.
Składniki:
Korzeń pietruszki
Korzeń selera
Marchewka
Natka pietruszki
Krojony koperek
Biała cebula
Por
Pasternak
Wykonanie:
Obrane i umyte warzywa: pietruszka, pasternak, seler i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por, cebulę, natkę i koper kroimy. Wszystkie warzywa mieszamy. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie i suszymy. Można wystawić na słońce lub w uchylonym piekarniku z włączonym termoobiegiem na niskiej temperaturze do ok. 60 stopni. Podczas suszenia co pewien czas należy całość przemieszać. Suszyć do całkowitego wyparowania wilgoci z warzyw. Przechowywać w szczelnym naczyniu, u mnie w domu najczęściej jest to po prostu duży słój. Domowa jarzynka jest zdrowa i pozbawiona jakichkolwiek sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku. W okresie zimowym można ją przygotowywać susząc na kaloryferze w wąskiej foremce lub na piecyku kominkowym. W całym domu rozchodzi się wtedy piękny zapach.
SMACZNEGO