Dobra domowa biała kiełbasa smakuje najlepiej kiedy doprawimy ją dużą ilością majeranku i czosnku. Zrobiona z wysokiej jakości mięsa. Dobrze parzona, nie gotowana. Do wykonania kiełbasy używałam elektrycznej maszynki do mielenia mięsa.
Składniki:
- 2 kg tłustego surowego boczku
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg wołowiny
- Woda maks. 2 szkl
- 15 gr pieprzu czarnego grubo mielonego lub tłuczonego w moździerzu
- 20 gr otartego majeranku
- 100 gr soli kamiennej
- 2 średnie główki czosnku
- Jelita wieprzowe
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić. Przepuścić przez maszynkę do mięsa przy użyciu sitka o oczkach 5 mm. Dolać wodę i przyprawy (majeranek rozetrzeć w dłoniach – będzie bardziej aromatyczny), oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić masę do momentu, aż będzie kleista ok.8 do 10 minut. Napełnić jelita. Zakręcać kiełbaski długości ok.12 do 15 cm, najpierw zakręcając od siebie, a potem do siebie, naprzemiennie. Najlepiej powiesić pęta kiełbasy na kiju i przesuszyć przed zamrożeniem – kilka godzin. Kiełbasę przed podaniem parzyć do ok. 20-30 min. Czas parzenia uzależniony jest od grubości kiełbasy.
SMACZNEGO