Dolmades w wersji polskiej

Trochę podobne do tradycyjnych gołąbków, jednak inne w smaku. Liście winogron nadają potrawie lekko kwaskową nutę. Do farszu dodałam sporą ilość świeżej kolendry, która dodała świeżości i aromatu. Tradycyjne dolmades w kuchni greckiej przygotowywane są z ryżu. W wersji, którą proponuję jest kasza orkiszowa. Polane świeżą oliwą z oliwek smakują idealnie.

Składniki:

40 dag schabu
kilkanaście dużych liści winogron
1 woreczek – 100 gramów kaszy orkiszowej
2 średnie białe cebule
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2 duże ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 do 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
garść świeżych liści kolendry
szczypta ostrej papryki
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

Wykonanie:

Kaszę orkiszową ugotować w wodzie z dodatkiem soli (ok.10 minut). W międzyczasie liście winogronowe umyć i zblanszować w gotującej się wodzie z solą przez około 1 minutę (kolejno wkładałam każdy liść do wrzątku trzymając za łodygę). Liście podczas blanszowania uzyskają barwę oliwkową. Następnie odłożyć je na tacę celem ich wystudzenia. Mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Białą cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu dodać ją do zmielonego mięsa. Wbić całe jajko. Wsypać sól, pieprz, odrobinę ostrej papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno świeżą kolendrę. Dołożyć przestudzoną kaszę. Całość dokładnie wymieszać (robię to dłonią). Z liści winogron odciąć łodygi u nasady. Delikatnie rozkładać liście i po kolei nakładać na nie farsz. Zawijać dokładnie w ten sam sposób jak gołąbki z kapusty. Na dno garnka ułożyć kilka liści winogron. Zawinięte gołąbki układać ściśle obok siebie. Całość zalać wodą do ich przykrycia. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz. Podawać polane oliwą z oliwek.

SMACZNEGO