Smaczny i łatwy do przygotowania deser. Dzięki użyciu mrożonych owoców polewa czekoladowa bardzo szybko na nim zastyga, tworząc oryginalny wzór. Do jego przygotowania użyłam gotowej mieszanki owoców, która ma w swoim składzie maliny, jagody oraz porzeczki.
Składniki:
- 1 pełna garść owoców leśnych mrożonych
- kilka sztuk świeżych owoców borówki amerykańskiej
- kilka prażonych migdałów
- 1 rządek czekolady bez cukru
- 2 garści kaszy orkiszowej półeksandowanej
- 2 łyżki śmietany niskoprocentowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ksylitol do smaku
- 1 płaska łyżeczka masła
Wykonanie:
Do miseczki wsypać kaszę orkiszową półekspandowaną. W innym naczyniu umieścić mrożone owoce, jogurt, śmietanę oraz ksylitol (około 1,5 łyżeczki) i dokładnie zblendować. Masę wylać na kaszę. W małym metalowym kubeczku roztopić masło razem z pokruszoną czekoladą. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników. Gorącą czekoladą polać zimny miks owocowy tworząc swój własny wzór. Z uwagi, że masa owocowa jest mocno zmrożona, czekolada bardzo szybko zastyga. Posypać owocami borówki, dodać kilka migdałów.
SMACZNEGO