Deser z galaretką malinową, serkiem waniliowym i granatem

wpis w: Desery, Kulinaria, Słodkości | 0

Z uwagi, że nie znalazłam w sprzedaży gotowej galaretki o smaku malinowym bez cukru, postanowiłam ją zdrobić sama w domu. Wystarczy garść malin (użyłam mrożonych) trochę wody, żelatyny i ksylitolu. Zamiast twarożku termizowanego można użyć dobrej jakości białego twarogu. Jak już była gotowa pyszna galaretka doszły dodatki i deser gotowy. Poniżej proporcje na 4 pucharki.

Składniki:

Galaretka:

  • 1 pełna garść malin (użyłam mrożonych)
  • ok.250 ml wody
  • ksylitol do smaku
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny

Serek waniliowy:

  • 3-4 łyżki twarożku białego terminizowanego
  • ok.2 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany niskoprocentowej (ilość zależy od gęstości twarożku)
  • ksylitol w pudrze do smaku
  • kilka kropli aromatu waniliowego do ciast (ostrożnie z ilością)

Pozostałe składniki:

  • 2 garści pestek z granatu
  • 2 garści borówek amerykańskich
  • 2 garści prażonego słonecznika
  • 2 garści płatków żytnich przesmażonych na maśle
  • 2 garści mielonych prażonych migdałów

Wykonanie:

Ugotować galaretkę z malin. Garść (dużą) mrożonych lub świeżych malin zalać wodą, wsypać ksylitol do smaku i zagotować. Zblendować. Do gorącego dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Chłodne przelać do pucharków. Odstawić do stężenia.
Przygotować serek. Do serka dodać ksylitol w pudrze (ilość według własnego smaku) kilka kropli olejku do ciast, jogurt lub śmietanę. Zblendować do uzyskania aksamitnej, jednolitej masy.
Na zastygniętą galaretkę wsypać część płatków żytnich, słonecznika, kilka borówek. Nastęnie dodać warstwę serka. Posypać mielonymi migdałami, słonecznikiem prażónym, płatkami, mielonymi migdałami i owocami. Podawać mocno schłodzone.

SMACZNEGO