Deserek, który można zabrać do pracy na drugie śniadanie. Delikatny w smaku i bardzo smaczny. Z lekką nutą kokosu i migdałów. Można go przygotować bez ksylitolu, jednak ja wolę odrobinę słodkiego i pokusiłam się o jego dodatek. Z poniższej ilości składników otrzymałam 3 słoiczki.
Składniki:
- 1 puszka 400ml mleka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- około 2 łyżeczek ksylitolu
- 1 garść prażonych płatków migdałowych
- 1 garść ekspandowanego orkiszu (opcjonalnie)
- 2 garści truskawek
Wykonanie:
Truskawki zblendować z ksylitolem (ilość do smaku) i wlać do słoiczków. Do schłodzonego, wymieszanego mleczka kokosowego wsypać nasiona chia i 1 łyżeczkę ksylitolu (opcjonalnie). Dokładnie wymieszać i rozlać do słoiczków. Wstawić do lodówki do chwili kiedy nasiona chia napuchną i mleczko stężeje. Po całkowitym stężeniu posypać ekspandowanym orkiszem i prażonymi płatkami migdałów.
SMACZNEGO