Deser truskawkowy z mlekiem kokosowym z nasionami chia i migdałami

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Deserek, który można zabrać do pracy na drugie śniadanie. Delikatny w smaku i bardzo smaczny. Z lekką nutą kokosu i migdałów. Można go przygotować bez ksylitolu, jednak ja wolę odrobinę słodkiego i pokusiłam się o jego dodatek. Z poniższej ilości składników otrzymałam 3 słoiczki.

Składniki:

  • 1 puszka 400ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • około 2 łyżeczek ksylitolu
  • 1 garść prażonych płatków migdałowych
  • 1 garść ekspandowanego orkiszu (opcjonalnie)
  • 2 garści truskawek

Wykonanie:

Truskawki zblendować z ksylitolem (ilość do smaku) i wlać do słoiczków. Do schłodzonego, wymieszanego mleczka kokosowego wsypać nasiona chia i 1 łyżeczkę ksylitolu (opcjonalnie). Dokładnie wymieszać i rozlać do słoiczków. Wstawić do lodówki do chwili kiedy nasiona chia napuchną i mleczko stężeje. Po całkowitym stężeniu posypać ekspandowanym orkiszem i prażonymi płatkami migdałów.

SMACZNEGO