Deser z owocami leśnymi. Słodkie szaleństwo, rozkosz dla podniebienia. Rewelacyjny smak połączonych jagód i malin. Dodatkowo prażone ziarna i płatki orkiszowe (lub żytnie) dopełniają dzieła. Lekka nuta mięty przebija się przez smaki tworząc kompletny deser. Pyszny, zdrowy, delikatny, mniam. Z poniższych proporcji przygotowałam 4 porcje.
Składniki:
1 duży jogurt typu grckiego
2 łyżeczki nasion chia
puder z ksylitolu (według uznania, ja dałam 2 łyżeczki do jogurtu i dwie do serka)
kilka łyżek jagód
maliny
2 łyżki płatków żytnich lub orkiszowych
1-2 łyżeczek masła (do zrumienienia płatków na patelni)
2 łyżki prażonego słonecznika
2 łyżki prażonych ziaren dyni
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
2 krople aromatu wanilinowego do ciast
ok. 100 gramów twarogu białego
1-2 łyżki naturalnego jogurtu
listki mięty
Wykonanie:
Do jogurtu dodajemy 2 łyżeczki nasion chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (pozostawiłam na noc). Następnie dodajemy ok. 2 krople aromatu wanilinowego (ostrożnie żeby nie przedobrzyć z aromatem, lepiej mniej niż za dużo) oraz ksylitol w pudrze, w ilości jaka nam odpowiada (dodałam dwie łyżeczki i po prostu testowałam czy jest taki słodki jaki lubię). Do szklaneczek lub pucharków nakładamy przygotowany jogurt (użyłam 4 szklaneczek takich jak na zdjęciu). Dodajemy na wierzch niewielką ilość jagód. Układamy dookoła blisko brzegów naczynia maliny. Posypujemy naprzemiennie płatkami orkiszowymi lub żytnimi (prażonymi na 1 – 2 łyżeczkach masła), prażonymi pestkami słonecznika i dyni. Przygotowujemy serek jagodowy. Do białego twarogu dodajemy 1-2 łyżek jogurtu naturalnego (zależy od konsystencji twarogu) i 2-3 łyżki jagód oraz puder z ksylitolu. Całość blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Jagodową masę wlewamy do pucharków. Dodajemy resztę płatków i ziaren, po kilkanaście jagód, układamy na wierzch po 2-3 maliny. Całość posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i ozdabiamy listkiem mięty.
SMACZNEGO