Deser czekoladowy z avokado, jogurtem, owocami i granolą

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Aksamitny w smaku krem czekoladowy uda się tylko wtedy gdy avokado będzie dojrzałe. Przy jego wyborze należy lekko nacisnąć skórkę owoca. Jeżeli po naciśnięciu będzie twarde lub na tyle miękkie, że nie wróci do poprzedniego stanu owoc jest albo niedojrzały albo przejrzały. Jeżeli kupimy twarde avokado a chcemy aby szybciej dojrzało, wystarczy umieścić je w zamkniętej torebce papierowej razem z jabłkiem lub bananem, wtedy szybciej zmięknie. Trzymamy je wtedy poza lodówką. Owoc avokado dojrzewa po zerwaniu z drzewa, więc jak chcemy dłużej je przechowywać trzymajmy je w lodówce.

Składniki na krem czekoladowy:
1 sztuka dojrzałego avokado
1 łyżeczka jogurtu naturalnego/greckiego
3 kostki deserowej czekolady bez cukru
2 łyżeczki pudru z ksylitolu (lub według uznania)

Składniki na krem jogurtowy:

2-3 łyżki jogurtu greckiego/naturalnego (według uznania- ja robiłam na typu greckiego)
1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie)
1-2 łyżeczki pudru z ksylitolu (według uznania)

Dodatkowo:
2 truskawki
kilka borówek amerykańskich
łyżka płatków żytnich
łyżka słonecznika
1 łyżeczka płaska masła
listek mięty

Wykonanie:

Krem czekoladowy:

Ścieramy kostki czekolady na tarce o drobnych oczkach. Obieramy avokado i ugniatamy go widelcem. Dosypujemy do niego startą czekoladę i puder z ksylitolu. Dodajemy jogurt i wszystko blendujemy na gładką masę.

Krem jogurtowy:

Jogurt mieszamy z ziarnami chia oraz pudrem z ksylitolu i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Granola:

Na patelni podgrzewamy tłuszcz i wsypujemy płatki. Mieszając smażymy do uzyskania chrupiącej struktury płatków.

Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika do zrumienienia. Mieszamy płatki i słonecznik.

Do przygotowanego pucharka nakładamy jogurt a następnie układamy, przyklejając do boków naczynia pokrojoną w plasterki truskawkę. Dodajemy część czekoladową a następnie posypujemy całość granolą z płatków i słonecznika. Dodajemy na wierzch kilka borówek i truskawkę oraz listek mięty. Można równiez posypać lekko tartą czakoladą

SMACZNEGO