Deser czekoladowo-malinowy

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Smaczny i łatwy do przygotowania deser.

Składniki:

  • 2-3 łyżki prażonych płatków żytnich
  • 10 dag twarogu białego
  • ksylitol do smaku
  • kilka kostek czekolady bez cukru (1,5-2 rządków czekolady)
  • garść mrożonych malin
  • kilka prażonych migdałów
  • 1 łyżeczka masła (do czekolady)
  • 1 łyżeczka (do podsmażenia płatków żytnich)
  • jogurt naturalny (ilość uzależniona od konsystencji twarogu)
  • 2 krople aromatu rumowego do ciast (opcjonalnie)

Wykonanie:

W rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszając doprowadzić do roztopienia się czekolady. Można dodać odrobinę wody. Biały twaróg zblendować z niewielką ilością jogurtu, do uzyskania jednolitej masy. Dodać rozpuszczoną czekoladę oraz ksylitol w ilości odpowiadającej naszemu smakowi. Jeżeli lubimy bardziej zdecydowany smak, można dodać krople aromatu rumowego do smaku (ostrożnie z ilością). Dokładnie wszystko zblendować. Masę przełożyć do pucharka. Zblendować maliny z niewielką ilością ksylitolu. Polać nimi masę serową. Posypać prażonymi płatkami żytnimi (przygotowuję je podsmażając na patelni z niewielką ilością masła ciągle mieszając). Na wierzch położyć mrożoną cała malinę, kilka prażonych migdałów i kostkę czekolady.

SMACZNEGO