Smaczny i łatwy do przygotowania deser.
Składniki:
- 2-3 łyżki prażonych płatków żytnich
- 10 dag twarogu białego
- ksylitol do smaku
- kilka kostek czekolady bez cukru (1,5-2 rządków czekolady)
- garść mrożonych malin
- kilka prażonych migdałów
- 1 łyżeczka masła (do czekolady)
- 1 łyżeczka (do podsmażenia płatków żytnich)
- jogurt naturalny (ilość uzależniona od konsystencji twarogu)
- 2 krople aromatu rumowego do ciast (opcjonalnie)
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszając doprowadzić do roztopienia się czekolady. Można dodać odrobinę wody. Biały twaróg zblendować z niewielką ilością jogurtu, do uzyskania jednolitej masy. Dodać rozpuszczoną czekoladę oraz ksylitol w ilości odpowiadającej naszemu smakowi. Jeżeli lubimy bardziej zdecydowany smak, można dodać krople aromatu rumowego do smaku (ostrożnie z ilością). Dokładnie wszystko zblendować. Masę przełożyć do pucharka. Zblendować maliny z niewielką ilością ksylitolu. Polać nimi masę serową. Posypać prażonymi płatkami żytnimi (przygotowuję je podsmażając na patelni z niewielką ilością masła ciągle mieszając). Na wierzch położyć mrożoną cała malinę, kilka prażonych migdałów i kostkę czekolady.
SMACZNEGO