Czystek z zieloną herbatą i miętą

wpis w: Inne, Kulinaria, Sosy, dipy, dodatki | 0

Chciałabym podzielić się dzisiaj z Wami inną odsłoną czystka. Aby urozmaicić jego smak postanowiłam połączyć go z zieloną herbatą i suszoną miętą. Zielona herbata wspiera organizm w usuwaniu toksyn. Dzięki temu, że podczas produkcji nie podlega fermentacji, zachowuje w swoim składzie cenne substancje. Posiada właściwości antyoksydacyjne. Zawiera witaminy: A, B, C i E, a także liczne mikroelementy w tym: miedź, mangan, fluor, cynk, potas i wapń. Mięta z kolei wspomaga trawienie, dodaje orzeźwiającego smaku, zwiększa wydzielanie żółci, polecana przy wzdęciach i zaparciach, gdyż zawarty w liściach mięty mentol ma właściwości „wiatropędne”. Czystek z uwagi na zawartość polifenoli ma właściwości antyoksydacyjne. Najwięcej polifenoli znajduje się w czystku „kreteńskim”.

Połączenie tych trzech składników podczas długiego parzenia w rezultacie generuje interesujący smak i aromat.

Do przygotowania mieszanki użyłam następujących proporcji:

  • 1 łyżka czystka
  • 1 łyżka zielonej herbaty
  • 1 pełna łyżeczka mięty

Proporcje oczywiście można dopasowywać do własnego gustu i smaku. Mieszankę zalałam ok.1 litrem wody.
Ważne, aby parzenie trwało dość długo. Swoją mieszankę parzyłam przez około 30 minut przy użyciu dzbanka postawionego na podgrzewaczu ze świeczką.

SMACZNEGO