Czekoladowy biszkopt z kremem kokosowo-waniliowym

Mocno czekoladowe ciasto. Truskawki dodają mu świeżości i aromatu owoców. Łatwe w wykonaniu. Biszkopt upiekłam na dużej blaszce z piekarnika o szerokości 60cm, która fabrycznie jest sprzedawana razem z kuchenką. Piekłam na termoobiegu. Przed pieczeniem blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej kakao podczas pieczenia nabiera ciemniejszej barwy. Ciasto polałam mocno czekoladową polewą.

Składniki na biszkopt:

  • 3 sporej wielkości jajka
  • 3 pełne łyżki ksylitolu
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 2,5 łyżek mąki orkiszowej jasnej (pełnych)
  • szczypta soli kamiennej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • kilka kropli aromatu waniliowego do ciast (ostrożnie z ilością)

Składniki na krem:

  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 3 pełne łyżeczki ksylitolu
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 pełna łyżka wrzątku
  • kilka kropli aromatu waniliowego do ciast (według uznania)

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki kakao
  • ok.6-7 łyżek wody
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2-3 krople zapachu waniliowego do ciast

Dodatki: kilka truskawek

Wykonanie biszkoptu:

Od żółtek oddzielić białka. Do żółtek wsypać 2 łyżki ksylitolu, do białek 1 łyżkę i szczyptę soli. Ubić mikserem żółtka do białości. Włączyć piekarnik aby nagrzać go do temperatury ok.165 stopni. Gdy piekarnik jest już nagrzany ubić mikserem białka na sztywno. Do białek wlać ubite żółtka, dodać mąkę, kakao, szczyptę sody oczyszczonej, aromat. Całość delikatnie wymieszać. Przelać delikatnie na blachę i wstawić do piekarnika. Piec około 13 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu usunąć papier i przekroić cienki biszkopt na dwa kawałki równe kawałki, które potem bedą złożone. Spód biszkoptu jednej części będzie stanowić górę ciasta (dzięki temu ciasto będzie idealnie płaskie zarówno od spodu jak i od góry).Odstawić do wystudzenia.

Wykonanie kremu:

Mascarpone przełożyć do wyższej miski. Jajko dobrze i dokładnie wyparzyć wrzątkiem trzymając je pod wodą w pełnym zanurzeniu przez 15 sekund. Oddzielić żółtko od białka. Do żółtka dodać 2 łyżeczki ksylitolu i zmiksować do białości. Do białka dodać 1 pełną łyżeczkę ksylitolu i narazie odstawić. Wiórki kokosowe zmielić w elektrycznym młynku. Dodać do serka. Wlać również utarte żółtko. Żelatynę wsypać do kubeczka i zalać wrzątkiem mocno mieszając do jej rozpuszczenia. Ubić na sztywno białko z ksylitolem. Dodać do serka. Wlać kilka kropli aromatu i całość wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i również wymieszać krem. Spróbować przed wyłożeniem na ciasto czy jest on wystarczająco słodki i aromatyczny. Posmarować jedną część biszkoptu, a drugą częścią przykryć (część płaska biszkoptu – spód do góry). Przycisnąć dłońmi całość ciasta, aby góra ciasta była płaska.

Wykonanie polewy:

W rondelku rozpuścić olej, dodać ksylitol, kakao, aromat i wodę. Wody powinno być tyle, aby polewa uzyskała jednolitą gładką strukturę. Podczas rozpuszczania i mieszania konsystencja będzie ulegać zmianie. Na początku będzie wrażenie, że tłuszcz się oddzielił, ale po dodaniu wody polewa będzie stawać się jednolita i kremowa. Gorącą polewą polać ciasto rozprowadzając po całym biszkopcie. Pokroić na kwadraty i ozdobić każdy kawałek plasterkami truskawek.

SMACZNEGO