Cynamonowe racuszki z kwaśnym jabłkiem

Pyszne racuchy bez drożdży. Dodatek cynamonu nadaje im zdecydowanego smaku. Kwaśne jabłko idealnie wpasowuje się w to danie. Do ich przygotowania użyłam domowego jogurtu. Polecam życząc smacznego.

 

Składniki:

  • 1 szkl. domowego jogurtu
  • 1/2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1/2 szkl. otrąb orkiszowych
  • 1 jajko
  • 1,5 dużego kwaśnego jabłka
  • kilka kropli aromatu waniliowego do ciast (ostrożnie)
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • pół łyżeczki sody

Wykonanie:

Całe jajko zmiksować na puszysto z ksylitolem. Dodać domowy jogurt i wymieszać. Do mąki dodać szczyptę soli, sodę oczyszczoną, wymieszać. Wsypać do jogurtu. Dodać otręby i cynamon. Wymieszać. Jabłka umyć, obrać i  pokroić na małe plasterki. Wsypać do masy i wymieszać.  Racuchy smażyć na rozgrzanej patelni na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone ciepłe racuchy podawać z kleksem z domowego jogurtu.

 

SMACZNEGO