Pyszne racuchy bez drożdży. Dodatek cynamonu nadaje im zdecydowanego smaku. Kwaśne jabłko idealnie wpasowuje się w to danie. Do ich przygotowania użyłam domowego jogurtu. Polecam życząc smacznego.
Składniki:
- 1 szkl. domowego jogurtu
- 1/2 szkl. mąki orkiszowej
- 1/2 szkl. otrąb orkiszowych
- 1 jajko
- 1,5 dużego kwaśnego jabłka
- kilka kropli aromatu waniliowego do ciast (ostrożnie)
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
- pół łyżeczki sody
Wykonanie:
Całe jajko zmiksować na puszysto z ksylitolem. Dodać domowy jogurt i wymieszać. Do mąki dodać szczyptę soli, sodę oczyszczoną, wymieszać. Wsypać do jogurtu. Dodać otręby i cynamon. Wymieszać. Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe plasterki. Wsypać do masy i wymieszać. Racuchy smażyć na rozgrzanej patelni na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone ciepłe racuchy podawać z kleksem z domowego jogurtu.
SMACZNEGO