Ciorba radauteana

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

 

Pożywna zupa z dużą ilością mięsa drobowego. Zupa pochodzi z Rumunii. Podstawą zupy jest mięso drobiowe oraz bulion ugotowany na bazie warzyw. Jest lekko lekko kwaskowata i smaczna.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 duży por
  • 2 duże pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ok.200-250ml śmietany niskoprocentowej
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sół kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Pietruszkę, marchewkę, seler obrać i w całości włożyć do garnka. Dodać umyte mięso i zalać wodą do przykrycia. Dodać por, ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotować na bardzo małym ogniu przez ok.2 godz. Nie można doprowadzić do wrzenia aby rosół nie zmętniał. Po zagotowaniu wyjąć mięso. Bulion (około 1,5 litra) przelać do nowego garnka. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić. Do miseczki wlać śmietanę i wbić 2 żółtka, dobrze wymieszać. Dolać niewielką ilość gorącego bulionu i wymieszać. Całość wlać na gorący bulion i zagotować. Dodać rozdrobnione mięso i pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę i kawałek marchewki. Dołożyć czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet. Całość doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.

Porada: z pozostałych warzyw z bulionu można zrobić np. sałatkę, dodając ogórek kiszony, jajko, groszek, kawałek jabłka i odrobinę domowego majonezu. Można również warzywa użyć do zupy, będzie ona wtedy bardzo gęsta i warzywna.

SMACZNEGO