Çilbir – jajka w koszulce na jogurcie domowym

 

Potrawa, która wywodzi się z Turcji. Aby danie udało się na 100% i wyśmienicie smakowało ważna jest jakość użytych składników.
Bardzo istotnym jest jogurt, który powinien być bardzo gęsty (typu greckiego). Do przygotowania potrawy użyłam domowego jogurtu, który ostrożnie wybrałam z naczynia, bez serwatki. Domowy jogurt ma to do siebie, że część gęsta oddziela się od części płynnej i dzięki temu można w zależności od potrzeb korzystać z części gęstej (serki, desery, zamiennik śmietany), samej serwatki (np. do przygotowania na niej pysznych naleśników), lub po prostu mieszając używać jogurt np. do przygotowania jogurtu pitnego z dodatkiem niewielkiej ilości owoców.

Kolejnym ważnym składnikiem są jajka. Aby przygotować jajka w koszulce niezbędne jest użycie jajek bardzo świeżych. Białko jajka świeżego nie rozlewa się, jest zwarte, co umożliwia ugotowanie ładnego, symetrycznego jajka w koszulce. Jak to zrobić? Przepis znajduje się tutaj.

W przepisach na tę potrawę można używać różnego rodzaju papryki. Mogą to być płatki lub papryka sproszkowana. Może być papryka słodka z dodatkiem niewielkiej ilości (szczypty) papryki ostrej, lub papryka słodka wędzona. W oryginalnych przepisach tureckich najczęściej do przygotowania tego dania stosuje się paprykę Aleppo.

Poniżej podaję składniki do wykonania jednej porcji dania.

Składniki:

  • 1/2 szklanki gęstego domowego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 2 jajka ugotowane w koszulce – przepis na ich przygotowanie znajduje się tutaj
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • kilka listków mięty (ostrożnie żeby nie zdominować smaku pietruszki po zmieszaniu)
  • 1 pełna łyżeczka masła wysokiej jakości
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wędzonej papryki
  • szczypta sproszkowanej ostrej papryki

Wykonanie:

Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, odrobinę soku z cytryny, wymieszać i doprawić solą i mielonym pieprzem do smaku. Przygotować masło smakowe. Na małej patelni rozpuścić masło z łyżeczką oliwy z oliwek (dzięki oliwie masło nie będzie się palić). Gdy tłuszcz będzie gorący dosypać paprykę i dosłownie chwilkę przesmażyć (2-3 sekundy). Tłuszcz jest nośnikiem smaku i dzięki temu uwolni się cały aromat papryki. Ważne, aby nie smażyć długo, gdyż papryka zgorzknieje, a tego byśmy nie chcieli. Pokroić drobno natkę papryki i mięte, wymieszać. Ugotować jajka w koszulce i odsączyć je na kawałku papierowego ręcznika. Przepis na jajko w koszulce znajduje się tutaj. Na talerz wyłożyć jogurt, następnie delikatnie położyć jajka, polać masłem smakowym i posypać natką. Podawać jajka ciepłe na jogurcie o temperaturze pokojowej. Potrawę podałam z pieczywem żytnim na zakwasie.

SMACZNEGO