Potrawa sycąca i wegetariańska. Może być dodatkiem do drugiego dania obiadowego lub też samym daniem obiadowym.
Ciecierzyca jest bardzo twardym ziarnem i w związku z tym, aby przyspieszyć jej ugotowanie dobrze jest zalać ziarna wodą wieczorem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia przystąpić do jej ugotowania.
Składniki:
- 200 gr suchej ciecierzycy
- 3 średniej wielkości żółte cebule
- 100 gr koncentratu pomidorowego
- około 1 szklanki wody
- 1 pełna łyżeczka suszonego cząbru
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- natka pietruszka
- niewielka ilość oleju do przysmażenia cebuli (2-3 łyżki)
Wykonanie:
Ciecierzycę (wcześniej namoczoną) ugotować do miękkości w wodzie (pod przykryciem, na małym ogniu). Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju (użyłam rzepakowego) przysmażyć cebulę do lekkiego zarumienienia, a następnie lekko podlać wodą i zeszklić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy rozpuszczony w szklance wody. Doprawić cząbrem, solą i pieprzem. Zagotować. Do sosu wsypać odcedzoną cieciorkę. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.
SMACZNEGO