Ciecierzyca z cząbrem w pomidorach

 

Potrawa sycąca i wegetariańska. Może być dodatkiem do drugiego dania obiadowego lub też samym daniem obiadowym.
Ciecierzyca jest bardzo twardym ziarnem i w związku z tym, aby przyspieszyć jej ugotowanie dobrze jest zalać ziarna wodą wieczorem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia przystąpić do jej ugotowania.

Składniki:

  • 200 gr suchej ciecierzycy
  • 3 średniej wielkości żółte cebule
  • 100 gr koncentratu pomidorowego
  • około 1 szklanki wody
  • 1 pełna łyżeczka suszonego cząbru
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • natka pietruszka
  • niewielka ilość oleju do przysmażenia cebuli (2-3 łyżki)

Wykonanie:

Ciecierzycę (wcześniej namoczoną) ugotować do miękkości w wodzie (pod przykryciem, na małym ogniu). Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju (użyłam rzepakowego) przysmażyć cebulę do lekkiego zarumienienia, a następnie lekko podlać wodą i zeszklić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy rozpuszczony w szklance wody. Doprawić cząbrem, solą i pieprzem. Zagotować. Do sosu wsypać odcedzoną cieciorkę. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić.

SMACZNEGO