Ciasto z białej gotowanej fasoli w smaku przypomina trochę sernik. Na wierzch ciasta zrobiłam delikatną piankę cytrynową. Osobiście – polecam. Ciasto upiekłam w małej tortownicy.
Składniki na ciasto:
- 250 gramów białej fasoli
- 140 gramów śmietany 12% lub dobrego jogurtu naturalnego
- 80 gramów ksylitolu
- 40 gramów masła
- 4 jaja
- olejek do ciast o zapachu waniliowym
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na piankowy lukier:
- 20 gramów ksylitolu w pudrze
- 1 białko
- sok z cytryny (ilość uzależniona od ilości białka)
- 2-3 krople aromatu cytrynowego do ciast (ostrożnie z ilością)
Wykonanie:
Fasolę namoczyć na całą noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości. Ostudzić. Zblendować na jednolitą masę jak jeszcze będzie ciepła ale już nie gorąca. Jajka dokładnie wyparzyć. Żóltka oddzielić od białek. Jedno białko odstawić na wykonanie piankowego lukru. Do zblendowanej fasoli dodać śmietanę, żółtka, sól, olejek i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. W ddzielnym naczyniu zmiksować masło na gładką masę i dodać do fasolowej masy. Wszystko razem połączyć. Białka ubić na sztywno z ksylitolem. Dodać pianę i lekko dokładnie wszystko wymieszać. Wylać na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypaną np. mielonymi płatkami owsianymi lub mąką. Upiec w temperaturze ok.170stopni do tzw. suchego patyczka (u mnie ok 35minut). Po upieczeniu polać cytrynowym lukrem na ciepłe ciasto.
Wykonanie lukru:
Białko ubić a następnie dodać ksylitol w pudrze, sok z cytryny (ilość według uznania i wielkości białka) i aromat. Wylać na ciasto.
SMACZNEGO