Ciasto szpinakowe z kremem różano-waniliowym

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Zainspirowana ciastem , które miałam okazję kiedyś spróbować postanowiłam opracować swój autorski przepis na to ciasto. Jest bardzo delikatne i aksamitne. Nie tylko ładnie wygląda ale i bardzo smakuje. Jako aromat do kremu użyłam wody różanej. Z powodzeniem można ten składnik pominąć, wykorzystując jedynie aromat do ciast np. waniliowy lub inny (np. cytrynowy). Poniżej podaję przepis na ciasto, które prezentuję na zdjęciach. Upiekłam je w małej tortownicy.

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki zblendowanego szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • kilka kropli aromatu waniliowego do ciast

    Składniki na krem:
  • 1 jajko
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 łyżeczki pełne ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody różanej
  • kilka kropli aromatu waniliowego do ciast (2-3 krople – ostrożnie z ilością)
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1/2 granatu

Wykonanie biszkoptu:

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Dodać odrobinę soli, aromat, 3 łyżki zblendowanego szpinaku oraz 3 pełne łyżki mąki. Wszystko wymieszać krótko do połączenia się składników. Wylać na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 16-170 stopniach przez ok.15 minut z użyciem termoobiegu (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa krążki.

Wykonanie kremu:

Żółtko oddzielić od białka (jajko przed wybiciem wyparzone przez całkowite zanurzenie na ok.15 sek). Ubić je z łyżeczką ksylitolu do białości. Dodać do serka mascarpone i dokładnie zmiksować. Białko również ubić na sztywno z łyżeczką pełną ksylitolu. Żelatynę zalać łyżką wody różanej i wymieszać. Dodać do niej po chwili około łyżki wrzątku i dokładnie wymieszać. Do serka dodać ubite białko i wymieszać łyżką.Wlać żelatynę oraz łyżkę wody różanej. Lekko wszystko wymieszać. Posmarować 3/4 ilością kremu krążek biszkoptu. Drugim krążkiem przykryć. Posmarować wierzch ciasta pozostałym krem i posypać ziarenkami granatu. Schłodzić.

SMACZNEGO