Zainspirowana ciastem , które miałam okazję kiedyś spróbować postanowiłam opracować swój autorski przepis na to ciasto. Jest bardzo delikatne i aksamitne. Nie tylko ładnie wygląda ale i bardzo smakuje. Jako aromat do kremu użyłam wody różanej. Z powodzeniem można ten składnik pominąć, wykorzystując jedynie aromat do ciast np. waniliowy lub inny (np. cytrynowy). Poniżej podaję przepis na ciasto, które prezentuję na zdjęciach. Upiekłam je w małej tortownicy.
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 2 pełne łyżki ksylitolu
- 3 łyżki zblendowanego szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego)
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 pełne łyżki mąki orkiszowej jasnej
- kilka kropli aromatu waniliowego do ciast
Składniki na krem: - 1 jajko
- 250 gramów serka mascarpone
- 2 łyżeczki pełne ksylitolu
- szczypta soli
- 2 łyżki wody różanej
- kilka kropli aromatu waniliowego do ciast (2-3 krople – ostrożnie z ilością)
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 1/2 granatu
Wykonanie biszkoptu:
Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Dodać odrobinę soli, aromat, 3 łyżki zblendowanego szpinaku oraz 3 pełne łyżki mąki. Wszystko wymieszać krótko do połączenia się składników. Wylać na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 16-170 stopniach przez ok.15 minut z użyciem termoobiegu (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa krążki.
Wykonanie kremu:
Żółtko oddzielić od białka (jajko przed wybiciem wyparzone przez całkowite zanurzenie na ok.15 sek). Ubić je z łyżeczką ksylitolu do białości. Dodać do serka mascarpone i dokładnie zmiksować. Białko również ubić na sztywno z łyżeczką pełną ksylitolu. Żelatynę zalać łyżką wody różanej i wymieszać. Dodać do niej po chwili około łyżki wrzątku i dokładnie wymieszać. Do serka dodać ubite białko i wymieszać łyżką.Wlać żelatynę oraz łyżkę wody różanej. Lekko wszystko wymieszać. Posmarować 3/4 ilością kremu krążek biszkoptu. Drugim krążkiem przykryć. Posmarować wierzch ciasta pozostałym krem i posypać ziarenkami granatu. Schłodzić.
SMACZNEGO