Ciasto orkiszowe żyrafa

wpis w: Ciasta, ciastka, Kulinaria | 0

Będąc na przyjęciu u znajomych na stół podano ciasto, które przypadło mi do gustu. Posiłkując się podpatrzonym pomysłem upiekłam podobne. Wykonałam je według własnego przepisu, używając niewielkiej ilości składników. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył i dziś postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki jasnej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta sody oczyszczonej

Składniki na krem:

  • 1 łyżka masła 82%
  • 3 pełne łyżeczki ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • ok.2 łyżeczki wrzątku
  • 250 gramów serka mascarpone
  • kilka kropli aromatu waniliowego do ciasta
  • kilka truskawek (opcjonalnie)

Wykonanie ciasta:

Odzdielić białka od żółtek. Do białek dodać łyżkę ksylitolu i do żółtek dodać łyżkę ksylitolu. Ubić mikserem do białości żółtka. Ubić na sztywno białka z ksylitolem. Dodać żółtka do białej, wsypać mąkę i szczyptę soli. Delikatnie wymieszać. Do kubeczka odłożyć 1/3 ciasta i dodać do tego 1 łyżeczkę kakao i szczyptę sody oczyszczonej. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nanieść “placki” z ciemnego ciasta. Łaty muszą być bardzo cienkie. Wstawić do gorącego piekarnika na 1 do maks. 1.5 minuty. Chodzi o to, aby tylko się lekko ścięło. Wyjąć blaszkę i wyłożyć pozostałe jasne ciasto. Rozprowadzić na całej blaszce, pokrywając ciemne łatki z kakaowego ciasta. Piec przez ok 10 minut (do suchego patyczka). Gorący biszkopt po wyjęciu z piekarnika zdjąć z papieru na czystą ściereczkę i zwinąć w rulon. Odstawić do wystudzenia.

 

Wykonanie kremu:

Jajko dokładnie wyparzyć poprzez całkowite zanurzenie we wrzątku i przetrzymanie w nim przez ok.10-15 sekund. Po wyjęciu z wrzątku wytzreć do sucha i oddzielić żółtko od białka. Do białka wsypać 2 łyżeczki ksylitolu, natomiast do żółtka dodać jedną pełną łyżeczkę ksylitolu. W osobnej głebszej miseczce umieścić mascarpone z masłem i Zmiksować. Ubić do białości żółtko i dodać do serka. Zmiksować dodając szczyptę soli. Białko ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku. Sztywne białka dodać do kremu, wlać aromat i rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszać całość.

Rozwinąć biszkopt. Położyć masę (część biszkoptu, która będzie zwijana jako ostatnia pozostawić bez kremu, gdyż krem będzie lekko przesuwał się w kierunku zwijania i może wypłynąć) oraz pokrojone truskawki (opcjonalnie). Delikatnie zwinąć roladę. Wstawić do lodówki aby ciasto lekko stężało.

SMACZNEGO