Ciasto arbuz

Tym razem postanowiłam wykonać ciasto wyglądem bardzo letnie, przypominające swoim wyglądem orzeźwiającego arbuza. Aby uzyskać zielony kolor ciasta użyłam mrożonego szpinaku (można również użyć świeżego). Chcąc zbliżyć się do wyglądu arbuza jako jego pestek użyłam prażone pestki dyni, które ułożyłam zaczynając od środka ciasta, układając promieniście do jego brzegów. Wybierałam ciemniejsze pestki, aby efekt był bardziej zauważalny. Ciasto wykonałam używając małej tortownicy.

Składniki na zielone ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki i 1 łyżeczka mąki orkiszowej jasnej
  • 6 łyżek oleju (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki ksylitolu
  • 2-3 krople zapachu waniliowego do ciast
  • 80 gramów szpinaku mrożonego lekko odciśniętego (o ile ma dużo wody)
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 gramów serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 galaretka truskawkowa bez cukru
  • szczypta soli
  • ok. 2 pełne łyżki ksylitolu
  • ok.100 ml wody (wrzątku)

dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe bez cukru
  • ksylitol (ilość według uznania)
  • garść prażonych pestek dyni
  • 250 ml wody (wrzątku)

Wykonanie spodu:

Całe jajko wbić do miski. Dodać ksylitol i ubić na puszysto. Miksując dolewać olej. Rozmrożony szpinak (odcisnąć z wody o ile jest) i dodać do jajka. Zblendować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Wymieszać całość (ale już nie mikserem). Przelać do małej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni w opcji góra, dół. Piec około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do ostygnięcia.

Wykonanie kremu:

W pierwszej kolejności rozpuścić we wrzątku galaretkę. Wyparzyć jajko, poprzez całkowite zalanie wrzątkiem i przetrzymanie go przez ok.15 sekund we wrzątku (nie przejmować się, że minimalnie białko ulegnie ścięciu). Żółtko oddzielić od białka. Żółtko ubić mikserem z 2 łyżeczkami ksylitolu, do białości. Białko ubić na sztywno z pozostałym ksylitolem. Do miski włożyć mascarpone, dodać ubite żółtko, odrobinę soli i zmiksować całość. Dodać ubite białko. Wymieszać. Wlać tężejącą galaretką i całość wymieszać lub bardzo krótko zmiksować. Krem ewentualnie dosłodzić używając ksylitol w pudrze.

Wykonanie ciasta:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Aby ciasto było ładne i równe po zastygnięciu na brzegach, wykładam spód tortownicy papierem, który wykrawam w kształcie kółka, natomiast obrzeża wykładam paskami z papieru, który przytwierdzam do blachy odrobiną oleju, którym smaruję papier. Wyłożenie tortownicy papierem jest niezbędne, gdyż ser bardzo szybko przesiąka zapachem “blachy” i nie jest już tak smaczne. Ciasto z blachy wyciągamy gdy tylko stężeje.

Do wyłożonej papierem tortownicy wkładamy ciasto (wierzchem ciasta w dół). Nakładamy krem dokładnie rozsmarowując (szczególnie uszczelniając przy brzegach, aby galaretka nie spłynęła do ciasta i nie namokła galaretką w czasie tężenia).

Na kremie ułożyć prażone pestki dyni (promieniście, zaczynając od środka ciasta). Wierzch zalać rozpuszczonymi lekko tężejącymi dwoma galaretkami rozpuszczonymi w 250 ml gorącej wody z dodatkiem (w ilości do smaku ksylitolem). Poczekać, aż ciasto stężeje. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku lub w folii aby nie przesiąknęło “obcymi” zapachami.

SMACZNEGO