Ciastka słonecznikowe z czekoladą

Słonecznikowe ciastka nie tylko są smaczne, jest to też zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami.

Składniki:

  • 2 małe jajka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego
  • 1 garść prażonych zmielonych migdałów
  • 3 łyżki mąki z orzeszków arachidowych
  • 1 garść jagód goji
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka sezamu czarnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki błonnika (mieszanka nasion babki plesznik i łupin babki jajowatej)
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • orzechy nerkowca do dekoracji

Składniki na polewę:

  • 1/2 czekolady mlecznej bez cukru
  • 1/2 czekolady gorzkiej bez cukru
  • 1 płaska łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka wody

Wykonanie ciastek:

Jajka ubić mikserem z ksylitolem do białości. Dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Piec na formie wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze ok.180 stopni przez około 12 minut.

Wykonanie polewy:

Wszystkie składniki rozpuścić, a następnie polać upieczone ciastka. Użyłam oleju nierafinowanego kokosowego marki Laboratorium Biooil. Ozdobić orzechami nerkowca.

SMACZNEGO

Składniki na polewę