Słonecznikowe ciastka nie tylko są smaczne, jest to też zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami.
Składniki:
- 2 małe jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 duże łyżki oleju kokosowego
- 1 garść prażonych zmielonych migdałów
- 3 łyżki mąki z orzeszków arachidowych
- 1 garść jagód goji
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka sezamu czarnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki błonnika (mieszanka nasion babki plesznik i łupin babki jajowatej)
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- orzechy nerkowca do dekoracji
Składniki na polewę:
- 1/2 czekolady mlecznej bez cukru
- 1/2 czekolady gorzkiej bez cukru
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka wody
Wykonanie ciastek:
Jajka ubić mikserem z ksylitolem do białości. Dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Piec na formie wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze ok.180 stopni przez około 12 minut.
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki rozpuścić, a następnie polać upieczone ciastka. Użyłam oleju nierafinowanego kokosowego marki Laboratorium Biooil. Ozdobić orzechami nerkowca.
SMACZNEGO
Składniki na polewę