Ciasteczka wieloziarniste z czekoladą

Przepyszne ciasteczka wieloziarniste to smaczna przekąska. Upieczone bez mąki i cukru. Spoiwem wiążącym ciastka są jajka i odrobina oleju kokosowego nierafinowanego. Idealne do herbaty oraz jako przekąska do pracy czy szkoły. Ciastka są mało słodkie, więc jak ktoś gustuje w bardziej słodkich wypiekach można dodać łyżkę więcej ksylitolu do ciasta. Słodkości ciastku nadaje również polewa czekoladowa. Przepis oczywiście można modyfikować, wykluczyć czekoladę lub owoce goi, zmieniać proporcje ziaren – tak jak kto lubi. Przyrządzenie tych łakoci zabiera mało czasu, a radość dla podniebienia ogromna. Polewę czekoladową można sporządzić samemu, bez konieczności użycia do tego czekolady (przepis znajduje się tutaj).

Składniki na ciastka:

  • 2 jajka
  • 65 gramów czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
  • 30-35 gramów pokruszonych drobno orzechów nerkowca
  • 50 gramów ksylitolu ( w wersji mniej słodkiej)
  • 50 gramów płatków orkiszowych lub żytnich (lekko podprażonych na patelni)
  • 100 gramów ziaren łuskanych słonecznika
  • 25 gramów wiórków kokosowych
  • 45 gramów oleju kokosowego nierafinowanego
  • 30 gramów ziaren dyni
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 gramów mielonego złotego lnu
  • 20 gramów suszonych jagód goji (opcjonalnie)
  • szczypta soli drobnomielonej himalajskiej

Składniki na polewę czekoladową:

  • 30 gramów czekolady mlecznej bez cukru
  • 10 gramów czekolady gorzkiej bez cukru
  • 5-10 gramów oleju kokosowego nierafinowanego

Wykonanie ciastek:

Jajka ubić mikserem z ksylitolem na pulchną masę. Dodać sól, sodę oczyszczoną, ziarna, czekoladę drobno pociętą nożem i jagody goji. Wlać rozpuszczony olej kokosowy (ciepły, nie za gorący).  Dokładnie wszystko wymieszać. Na dużej blaszce rozłożyć papier do pieczenia, a następnie łyżką nakładać ciasto formując płaskie, okrągłe ciastka na blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 10 minut. Wystudzone polać polewą czekoladową.

Wykonanie polewy czekoladowej:

W międzyczasie, gdy ciastka się studzą wykonujemy polewę. Do rondelka dodajemy olej kokosowy, pokruszone czekolady i razem wszystko rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Po rozpuszczeniu i połączeniu składników, polewę studzimy aby lekko zgęstniała. Polewamy ciastka i dekorujemy. Użyłam do tego owoce goi i wiórki kokosowe.

SMACZNEGO