Przepyszne ciasteczka wieloziarniste to smaczna przekąska. Upieczone bez mąki i cukru. Spoiwem wiążącym ciastka są jajka i odrobina oleju kokosowego nierafinowanego. Idealne do herbaty oraz jako przekąska do pracy czy szkoły. Ciastka są mało słodkie, więc jak ktoś gustuje w bardziej słodkich wypiekach można dodać łyżkę więcej ksylitolu do ciasta. Słodkości ciastku nadaje również polewa czekoladowa. Przepis oczywiście można modyfikować, wykluczyć czekoladę lub owoce goi, zmieniać proporcje ziaren – tak jak kto lubi. Przyrządzenie tych łakoci zabiera mało czasu, a radość dla podniebienia ogromna. Polewę czekoladową można sporządzić samemu, bez konieczności użycia do tego czekolady (przepis znajduje się tutaj).
Składniki na ciastka:
- 2 jajka
- 65 gramów czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
- 30-35 gramów pokruszonych drobno orzechów nerkowca
- 50 gramów ksylitolu ( w wersji mniej słodkiej)
- 50 gramów płatków orkiszowych lub żytnich (lekko podprażonych na patelni)
- 100 gramów ziaren łuskanych słonecznika
- 25 gramów wiórków kokosowych
- 45 gramów oleju kokosowego nierafinowanego
- 30 gramów ziaren dyni
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 gramów mielonego złotego lnu
- 20 gramów suszonych jagód goji (opcjonalnie)
- szczypta soli drobnomielonej himalajskiej
Składniki na polewę czekoladową:
- 30 gramów czekolady mlecznej bez cukru
- 10 gramów czekolady gorzkiej bez cukru
- 5-10 gramów oleju kokosowego nierafinowanego
Wykonanie ciastek:
Jajka ubić mikserem z ksylitolem na pulchną masę. Dodać sól, sodę oczyszczoną, ziarna, czekoladę drobno pociętą nożem i jagody goji. Wlać rozpuszczony olej kokosowy (ciepły, nie za gorący). Dokładnie wszystko wymieszać. Na dużej blaszce rozłożyć papier do pieczenia, a następnie łyżką nakładać ciasto formując płaskie, okrągłe ciastka na blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 10 minut. Wystudzone polać polewą czekoladową.
Wykonanie polewy czekoladowej:
W międzyczasie, gdy ciastka się studzą wykonujemy polewę. Do rondelka dodajemy olej kokosowy, pokruszone czekolady i razem wszystko rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Po rozpuszczeniu i połączeniu składników, polewę studzimy aby lekko zgęstniała. Polewamy ciastka i dekorujemy. Użyłam do tego owoce goi i wiórki kokosowe.
SMACZNEGO