Chrzan to idealny dodatek do pieczonych mięs, wędliny czy też białej kiełbasy. Dodatek chrzanu do białego barszczu podbija jego smak. Nadaje się do przyrządzenia sosów, dipów i sałatek. Jego przyrządzenie jest proste, a efekt smaczny.
Składniki:
- 2 garści starkowanego korzenia chrzanu
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ksylitolu (można dodać więcej ale zależy to od ilości soku z cytryny)
- 2 łyżki śmietany niskoprocentowej
- 50 gramów masła ekstra
- Sól himalajska lub kamienna do smaku
- Wrzątek
Wykonanie:
Korzeń chrzanu obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce z dziurkami (jak na popularne placki ziemniaczane). Przelać wrzątkim na sicie. Na patelni rozpuścić masło. Przesmażyć przez chwilę odsączony i wyciśnięty z wody chrzan. Odstawić z ognia. Dolać sok z cytryny, dodać ksylitol, sól himalajską do smaku i śmietanę. Dokładnie połączyć składniki. Gorące wkładać do małych słoiczków. Pasteryzować przez ok.20 minut.
SMACZNEGO