Chrzan po litewsku

wpis w: Inne, Kulinaria | 0

 

Chrzan to idealny dodatek do pieczonych mięs, wędliny czy też białej kiełbasy. Dodatek chrzanu do białego barszczu podbija jego smak. Nadaje się do przyrządzenia sosów, dipów i sałatek. Jego przyrządzenie jest proste, a efekt smaczny.

Składniki:

  • 2 garści starkowanego korzenia chrzanu
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ksylitolu (można dodać więcej ale zależy to od ilości soku z cytryny)
  • 2 łyżki śmietany niskoprocentowej
  • 50 gramów masła ekstra
  • Sól himalajska lub kamienna do smaku
  • Wrzątek

Wykonanie:

Korzeń chrzanu obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce z dziurkami (jak na popularne placki ziemniaczane).  Przelać wrzątkim na sicie. Na patelni rozpuścić masło. Przesmażyć przez chwilę odsączony i wyciśnięty z wody chrzan. Odstawić z ognia. Dolać sok z cytryny, dodać ksylitol, sól himalajską do smaku i śmietanę. Dokładnie połączyć składniki. Gorące wkładać do małych słoiczków. Pasteryzować przez ok.20 minut.

SMACZNEGO