Chłodnik na maślance

Cudownie chłodzący chłodnik, który daje ukojenie w upalne dni. Prosty, szybki i smaczny. Ważne, aby kupując maślankę przeczytać jej skład aby nie zawierała dodatku mleka w proszku. Najlepiej smakuje mocno oziębiony. Można go podawać jako dodatek do drugiego dania obiadowego lub śniadania czy kolacji lub po prostu samodzielnie – jak kto lubi.

Składniki:

  • ok.500ml dobrej jakości maślanki
  • 1 niewielki ogórek
  • garść krojonego koperku
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie według uznania)
  • sól kamienna
  • odrobina pieprzu czarnego drobno mielonego

Wykonanie:

Ogórek umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do maślanki. Wrzucić koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać czosnek ale i niekoniecznie. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

SMACZNEGO