Cudownie chłodzący chłodnik, który daje ukojenie w upalne dni. Prosty, szybki i smaczny. Ważne, aby kupując maślankę przeczytać jej skład aby nie zawierała dodatku mleka w proszku. Najlepiej smakuje mocno oziębiony. Można go podawać jako dodatek do drugiego dania obiadowego lub śniadania czy kolacji lub po prostu samodzielnie – jak kto lubi.
Składniki:
- ok.500ml dobrej jakości maślanki
- 1 niewielki ogórek
- garść krojonego koperku
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie według uznania)
- sól kamienna
- odrobina pieprzu czarnego drobno mielonego
Wykonanie:
Ogórek umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do maślanki. Wrzucić koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać czosnek ale i niekoniecznie. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
SMACZNEGO