Chleb żytni na zakwasie

Pyszny, idealnie wypieczony chleb żytni z mąki pełnoziarnistej. Po próbie pieczenia tradycyjnie w piekarniku, a następnie w maszynie do pieczenia chleba, ten z maszyny wypada zdecydowanie lepiej. Dodatkowo do ciasta dosypałam niewielką ilość nasion lnu. Pachnący, chrupiący, apetyczny.

Składniki:

  • Ok.300 gramów zakwasu chlebowego
  • Ok.450-470 gramów mąki żytniej typ 2000
  • Ok.200 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki nasion lnu brązowego

Wykonanie:

Składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba. Włączyć program i wyrobić ciasto, po czym wyłączyć program. Odczekać ok.4 godzin. Nastawić program pieczenia – ustawiłam na 3,50godz. Po tym czasie chlebek jest już upieczony.

SMACZNEGO