Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Pięknie wyrośnięty chlebek z chrupiącymi ziarnami słonecznika. Upieczony przy użyciu maszyny do pieczenia chleba.

Składniki:

  • 250-300 gramów zakwasu żytniego
  • 450-480 gramów mąki żytniej typ 2000
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 2 duże garści ziaren słonecznika
  • ok. 200 ml lekko ciepłej wody (wodę można zawsze uzupełnić o ile ciasto będzie zbyt twarde podczas wyrabiania)

Wykonanie:

Składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba. Włączyć program i wyrobić ciasto, po czym wyłączyć program. Odczekać ok.4 godzin. Nastawić program pieczenia – ustawiłam na 3,50 godz. Po tym czasie chlebek jest już upieczony.

SMACZNEGO