Brukselka z białą fasolą

Brukselka i fasola to zestawienie, które zastosowałam w kuchni po raz pierwszy. Finalnie uzyskałam nowe, smaczne danie.

Składniki:

  • 270 gramów brukselki
  • 100 gramów białej fasoli
  • niewielka garstka orzechów nerkowca
  • duża garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 2 zimne, ugotowane wcześniej na półtwardo ziemniaki w mundurkach
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta ksylitolu
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Fasolę namoczyć (najlepiej na noc), a następnie ugotować ją w lekko osolonej wodzie do miękkości. Brukselkę ugotować w wodzie z solą do miękkości i odcedzić. Nerkowce rozgnieść i uprażyć na suchej patelni. Przesypać do naczynia, w którym będziemy blendować pesto i odstawić do wystudzenia. Następnie dosypać natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę ostrą i wszystko zblendować. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła  i dodać zblendowane pesto. Dolać 10 łyżek wody, sok z cytryny, szczyptę ksylitolu oraz sól i pieprz do smaku. Jeżeli jest bardzo gęste lekko rozcieńczyć wodą (ale nie za bardzo). Odstawić. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w talarki. Na roztopionej łyżce masła  podsmażyć ziemniaki, aby się lekko zarumieniły. Dodać do nich ugotowaną brukselkę oraz fasolę. Do całości dodać gotowe pesto i lekko wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO