Brukselka i fasola to zestawienie, które zastosowałam w kuchni po raz pierwszy. Finalnie uzyskałam nowe, smaczne danie.
Składniki:
- 270 gramów brukselki
- 100 gramów białej fasoli
- niewielka garstka orzechów nerkowca
- duża garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej w proszku
- 2 zimne, ugotowane wcześniej na półtwardo ziemniaki w mundurkach
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta ksylitolu
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Fasolę namoczyć (najlepiej na noc), a następnie ugotować ją w lekko osolonej wodzie do miękkości. Brukselkę ugotować w wodzie z solą do miękkości i odcedzić. Nerkowce rozgnieść i uprażyć na suchej patelni. Przesypać do naczynia, w którym będziemy blendować pesto i odstawić do wystudzenia. Następnie dosypać natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę ostrą i wszystko zblendować. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i dodać zblendowane pesto. Dolać 10 łyżek wody, sok z cytryny, szczyptę ksylitolu oraz sól i pieprz do smaku. Jeżeli jest bardzo gęste lekko rozcieńczyć wodą (ale nie za bardzo). Odstawić. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w talarki. Na roztopionej łyżce masła podsmażyć ziemniaki, aby się lekko zarumieniły. Dodać do nich ugotowaną brukselkę oraz fasolę. Do całości dodać gotowe pesto i lekko wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO