Pyszne, wilgotne, bezglutenowe ciasto bez użycia mąki. Ciasto jest wilgotne i lekko kleiste. Osoby, które próbowały ciasta były zaskoczone, że ciasto zostało wykonane na bazie kaszy, gdyż w smaku nie jest ona wyczuwalna. Ciasto upiekłam w małej keksówce wyłożonej przed pieczeniem papierem do pieczenia. Po jego wystudzeniu można dodatkowo polać go polewą czekoladową i posypać np. pokruszonymi orzechami, choć nie jest to konieczne, gdyż ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne.
Składniki:
- 70 gramów kaszy jaglanej
- 60 gramów masła 82%
- szczypta soli kamiennej
- 2 jajka
- 50 gramów czekolada gorzkiej (70%) bez cukru
- 60 ml mleka kokosowego (o gęstości słodkiej śmietanki)
- 75 gramów ksylitolu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżeczka mielonego złotego siemienia lnianego
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
Do garnka wlać szklankę wody i zagotować. Dodać małą szczyptę soli i wsypać kaszę jaglaną. Zagotować i zmniejszyć gaz. Gotować na bardzo małym ogniu pod lekkim przykryciem (aby woda nie wyparowała) do miękkości kaszy (około 15 minut). Odstawić do lekkiego wystudzenia i dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli jest zbyt gęsto, można dolać mleko kokosowe z podanego przepisu.
Czekoladę razem z masłem rozpuścić w gorącej kąpieli (miseczka metalowa postawiona na garnku z gotującą się wodą).
W wyższym naczyniu umieścić pozostałe składniki (jajka ,ksylitol, kakao, proszek, siemie lniane). Zmiksować. Dolać rozpuszczoną czekoladę z masłem, zblendowaną kaszę jaglaną i mleko kokosowe (o ile nie dolaliśmy wcześniej podczas blendowania kaszy). Wszystkie składniki połaczyć mikserem ze sobą. Coasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez okres około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu pokroić. Można polać polewą czekoladową, przepis znajduje się tu.
SMACZNEGO