Brownie z kaszy jaglanej

 

Pyszne, wilgotne, bezglutenowe ciasto bez użycia mąki. Ciasto jest wilgotne i lekko kleiste. Osoby, które próbowały ciasta były zaskoczone, że ciasto zostało wykonane na bazie kaszy, gdyż w smaku nie jest ona wyczuwalna. Ciasto upiekłam w małej keksówce wyłożonej przed pieczeniem papierem do pieczenia. Po jego wystudzeniu można dodatkowo polać go polewą czekoladową i posypać np. pokruszonymi orzechami, choć nie jest to konieczne, gdyż  ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne.

Składniki:

  • 70 gramów kaszy jaglanej
  • 60 gramów masła 82%
  • szczypta soli kamiennej
  • 2 jajka
  • 50 gramów czekolada gorzkiej (70%)  bez cukru
  • 60 ml  mleka kokosowego (o gęstości słodkiej śmietanki)
  • 75 gramów ksylitolu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka mielonego złotego siemienia lnianego
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:

Do garnka wlać szklankę wody i zagotować. Dodać małą szczyptę soli i wsypać kaszę jaglaną. Zagotować i zmniejszyć gaz. Gotować na bardzo małym ogniu pod lekkim przykryciem (aby woda nie wyparowała) do miękkości kaszy (około 15 minut). Odstawić do lekkiego wystudzenia i dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli jest zbyt gęsto, można dolać mleko kokosowe z podanego przepisu.

Czekoladę razem z masłem rozpuścić w gorącej kąpieli (miseczka metalowa postawiona na garnku z gotującą się wodą).

W wyższym naczyniu umieścić pozostałe składniki (jajka ,ksylitol, kakao, proszek, siemie lniane). Zmiksować. Dolać rozpuszczoną czekoladę z masłem, zblendowaną kaszę jaglaną i mleko kokosowe (o ile nie dolaliśmy wcześniej podczas blendowania kaszy). Wszystkie składniki połaczyć mikserem  ze sobą. Coasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez okres około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu pokroić. Można polać polewą czekoladową, przepis znajduje się tu.

 

SMACZNEGO