Brownie fasolowe z rabarbarem

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 2

Wilgotne, mocno kakaowe ciasto z rabarbarem. Szybkie do wykonania. Znajomi którzy próbowali to ciasto, byli zaskoczeni, że z fasoli można zrobić tak smaczny wypiek.

Składniki:
1 puszka fasoli czerwonej
1,5 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody
2 jajka
3,5 – 4 łyżki ksylitolu
1,5 łyżki oleju kokosowego
kilka kropli aromatu waniliowego do ciast
połowa avokado
220 gram obranego rabarbaru

Wykonanie:
Fasolę dokładnie wypłukać na sitku. Wrzucić do głębszej misy. Dodać kakao, jajka, sodę, ksylitol, olej, aromat, oraz pokrojoną połówkę avokado. Zblendować wszystko na gładką masę. Obrać rabarbar i drobno pokroić. Wrzucić do masy i wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę. Piekę w blaszce tzw. babkowej. Czas pieczenia 50-55 minut w temperaturze ok.180 stopni.

Po upieczeniu polać polewą czekoladową.

Składniki na polewę:
1,5 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki wody
1 łyżka kakao
1 łyżka ksylitolu
kropla lub dwie aromatu np. arakowego

Składniki połączyć w rondelku i rozpuścić. Przegotować ale krótko i polać ciasto.

Porada:
Jak polewa nie będzie chciała się połączyć w jedną gładką masę np. oddzielać się będzie tłuszcz, dolać troszeczkę wody i wymieszać.

SMACZNEGO