Brownie bez mąki z ksylitolem

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Rewelacyjne brownie bez mąki i cukru, bardzo czekoladowe. Idealne do podania podczas spotkania rodzinnego, uroczystości czy do herbatki z przyjaciółmi. Jest łatwe w wykonaniu i po prostu rozpływa się w ustach. Jeden kawałek wystarczy aby poczuć się szczęśliwym.

Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
200 gramów masła
4 jajka
3/4 szklanki ksylitolu (może być też 1/2, gdyż jest bardzo słodkie)
szczypta soli
kilka malin (opcjonalnie)


Wykonanie:

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka metalowa umieszczona we wrzącej wodzie). W międzyczasie jak czekolada się rozpuszcza oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z połową porcji ksylitolu do białości. W drugim naczyniu utrzeć mikserem na gładką masę bardzo miękkie masło i następnie dodać do niego partiami utarte żółtka. Odstawić. Ubić na bardzo sztywno białka z drugą połową ksylitolu i odrobiną soli. Do masy maślano-jajecznej dodać roztopioną ciepłą czekoladę ciągle miksując. Do całości dodać ubite białka i lekko całość wymieszać dużą łyżką na gładką masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut. (sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy się upiekło). Z malinami smakuje wybornie.

SMACZNEGO.