Brokułowa zupa krem z żytnimi grzankami

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Aksamitnie kremowa zupa krem. Prosta i łatwa w przygotowaniu. Polecana szczególnie dla osób, które nie jedzą mięsa. Zupę można podać z natką pietruszki, prażonymi płatkami migdałów, słonecznikiem, jajkiem na twardo, szczypiorkiem, koperkiem lub z grzankami.

Składniki:
1 duży brokuł
2 duże cebule
10-12 cm białej części pora
5 ząbków czosnku
1-1,2 litra wody
masło klarowane
sól
pieprz
śmietana lub jogurt grecki (opcjonalnie)
1 łyżka domowej jarzynki (wykonana ze startych i suszonych warzyw: pietruszka, seler, marchewka, natka pietruszki)

Wykonanie:
Rozpuścić ok. 1 łyżki masła klarowanego. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać pokrojony drobno por (biała część), wyciśnięty przez praskę czosnek oraz różyczki umytego brokuła (bez twardej części warzywa). Smażyć przez chwilę ok.1 – 2 minuty. Zalać wodą do zakrycia warzyw i dosypać jarzynkę. Gotować do miękkości brokuła. Zblendować i doprawić solą i pieprzem. Dodatkowo można dodać łyżeczkę śmietany lub jogurtu bezpośrednio przed podaniem.

Wykonanie grzanek:
Pokroić w kostkę cienko pokrojone kromki chleba żytniego na zakwasie. Przyrumienić na patelni na maśle klarowanym ciągle mieszając aby nie doprowadzić do ich przypalenia. Po chwili grzanki są gotowe. Wsypać do zupy bezpośrednio przed podaniem aby nie doprowadzić do rozmoczenia grzanek.

SMACZNEGO