Brokuł z dressingiem czosnkowo-pietruszkowym

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

Brokuły posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Są warzywem o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi 15. Z uwagi na niski indeks, brokuły wskazane są do spożycia dla osób chorujących na cukrzycę lub będących na diecie przeciwgrzybiczej. Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.
Związek ten wspomaga usuwanie z ciała toksyn i substancji kancerogennych. Aby zachować w brokułach ten cenny związek muszą być one poddane odpowiedniej obróbce. Najlepiej byłoby spożywać to warzywo po prostu na surowo, gdyż sulforafan jest wrażliwy na wysokie temperatury.
Badania pokazały, że bardzo krótkie podgrzewanie pozwala zachować znaczne ilości sulforafanu. Najbardziej optymalną obróbką jest więc przygotowanie metodą gotowania brokułów na parze przez 3-4 minuty lub blanszowanie (zanurzanie warzywa na krótko we wrzątku).
Z ciekawostek można dodać, że sulforafan niszczy bakterie Helicobacter pylori, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów, zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia przełyku, a nawet raka żołądka.

Dzisiejsza propozycja to brokuł spożywany na zimno z pysznym czosnkowo-pietruszkowym dressingiem na bazie cudnie aromatycznej oliwie z oliwek. Aby dressing był aromatyczny i dobrze łączył smakowo, duże znaczenie ma tu zastosowany sok ze świeżej cytryny oraz świeżo mielony pieprz.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • sok z około połowy cytryny
  • szczypta soli kamiennej
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 3-4 ząbków czosnku
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 5-6 łyżek świeżej oliwy z oliwek

Wykonanie:

Brokuł podzielić na różyczki i krótko ugotować we wrzątku z odrobiną soli (2-3 minuty lub zblanszować). Wystudzić. Przyrządzić dressing. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz sok z cytryny, mielony pieprz i oliwę z oliwek. Połączyć składniki. Odstawić na kilkanaście minut. Polać brokuła i wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut do połączenia się smaków i nabrania głębszego aromatu.

SMACZNEGO