Przygotowanie tego dania nie zabiera dużo czasu. Przeznaczyłam na nie tyle ile wynosi czas ugotowania wody na makaron wraz z jego ugotowaniem. Sos jest aksamitny i delikatny. Do podbicia smaku dodałam nieaktywne płatki drożdżowe – więcej na temat tego produktu tutaj – http://borelka.pl/fasolka-szparagowa-z-cebula-i-suszonymi-pomidorami/
Zamiast mascarpone można użyć gęstej części z mleka kokosowego. Dobrej jakości mleko kokosowe, które w swoim składzie nie posiada innych składników oprócz wody i kokosa rozwarstwia się, oddzielając tłuszcz od wody. Takie mleko kokosowe świadczy o tym, że jest dobrej jakości i nie posiada żadnych emulgatorów.
Składniki:
- 1 brokuł
- makaron roślinny lub inny np. orkiszowy/ z ryżu brązowego
- 2 łyżki mascarpone (lub stałej części mleka kokosowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól kamienna
- czarny mielony pieprz
- 1 łyżeczka mąki (według uznania do wyboru: orkiszowa lub bezglutenowa)
- 1 pełna łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych
- masło klarowane
dodatkowo:
- prażone ziarna dyni
Wykonanie:
W czasie gotowania makaronu przygotować brokuła. Pokroić go na małe różyczki, odkładając łodygę np. do innego dania. Na niewielkiej ilości masła klarowanego usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy lekko się zarumieni, podlać wodą i dodać różyczki brokuła. Dusić do miękkości. Następnie dodać mascarpone i doprowadzić do zagotowania. Aby sos nie był rzadki do jego lekkiego zagęszczenia można użyć mąki bezglutenowej lub orkiszowej. Łyżeczkę mąki wsypać do kubka i dobrze rozprowadzić z niewielką ilością zimnej wody. Wlewać do sosu cały czas mieszając. Doprowadzić do zagotowania. Sos doprawić solą, mielonym pieprzem, a do podbicia smaku użyć nieaktywnych płatków drożdżowych.
SMACZNEGO