Potrawa podobna do risotto, jednak nieco inna. Składnikiem podbijającym smak jest cynamon. Kolejny eksperyment i kolejne ciekawe doświadczenie smakowe.
Składniki:
- 100 gramów brązowego ryżu
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1/4 kalafiora
- ok.10 cm białej części pora
- natka pietruszki
- ok.1/2 łyżeczki cynamonu
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- olej kokosowy do smażenia/olej rzepakowy/masło klarowane
Wykonanie:
Ryż brązowy ugotować w wodzie z solą do miękkości. Na patelni podgrzać tłuszcz, na który wrzucić pokrojony drobno kalafior, kapustę oraz por. Lekko podsmażyć, a następnie dolać niewielką ilość wody aby wytworzyła się para. Dusić na małym ogniu do miękkości warzyw (ewentualnie lekko podlewać wodą, aby nie doszło do przypalenia się warzyw). Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie go rozprowadzić i połączyć z warzywami. Jeżeli potrawa jest zbyt gęsta należy dolać niewielką ilość wody i całość doprowadzić do zagotowania. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Podawać z ciepłym ryżem. Potrawę posypać natką pietruszki przed jego podaniem.
SMACZNEGO.