Botwinka

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Wiosenna botwinka. Zjeść jeden talerz tej zupy to zdecydowanie za mało. Można ją podać w dwóch wariantach: bez ziemniaków i z ziemniakami. Do przygotowania zupy z ziemniakami gotuję je oddzielnie w mundurkach. Poddaję je chłodzeniu i dopiero przed podaniem obieram, kroję w kostkę i dopiero dodaję do zupy. Sugeruję się tym, że podczas chłodzenia ziemniaków skrobia zawarta w ziemniakach przekształca się w tzw. skrobię oporną, która nie jest trawiona i wchłaniana w jelicie cienkim a tym samym nie podlega trawieniu przez enzymy trawienne. Krótko mówiąc, z tego co przytaczają źródła informacyjne, jest a przynajmniej powinna być nieszkodliwa. Nie jadam często ziemniaków, jednak po sprawdzeniu tego sposobu nie miałam problemu z tzw.”przerostem grzybka”. Można ugotować zupę bez mięsa np. z dodatkiem łyżki masła.

Składniki:
pęczek botwiny (4 duże sztuki)
1 mała marchewka
1 pietruszka średniej wielkości
1-2 cm plastra selera średniej wielkości
ok 15cm pora (biała część)
1 duża cebula
sól
pieprz
ksylitol – ok. 2 łyżek
ocet jabłkowy – ok. 3 łyżek
sok z całej cytryny
liść laurowy – 3 sztuki
ziele angielskie – 4 sztuki
kawałek gałązki lubczyka
jogurt grecki lub kwaśna niskoprocentowa śmietana (ilość i wybór według upodobania)
jajka na twardo
mięso – do wyboru, ja dałam 2 tuszki z kurczaka ale może być np. ćwiartka czy porcja rosołowa.
ziemniaki (w opcji z ziemniakami)
woda ok 3 litry
koperek

Wykonanie:
Mięso myjemy, zalewamy wodą. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, trochę soli i gotujemy. Dorzucamy kawałek lubczyku i dolną część (łodygi) koperku. W między czasie myjemy warzywa i kroimy: cebulę na 4-6 części, liście i łodygi botwiny drobno a pozostałe w kostkę. Po ugotowaniu mięsa do miękkości wyjmujemy je z garnka wraz z zieleniną. Do czystego wywaru wrzucamy warzywa i gotujemy do ich miękkości. Oskubujemy mięso z kurczaka i wrzucamy do zupy lub podajemy osobno (jak kto lubi). Doprawiamy zupę ksylitolem, octem jabłkowym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny (proporcje podałam w przybliżeniu, osobiście lubię słodko-kwaśną zupę o zdecydowanym smaku). Podajemy z jajkiem na twardo i krojonym koperkiem.

W wersji z ziemniakami:
Gotujemy osobno ziemniaki w mundurkach. Chłodzimy w lodówce. Obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

SMACZNEGO