Bigos

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Bigos można robić na różne sposoby. Można wykonać go tylko z kapusty kiszonej lub z dodatkiem świeżej. Można dodać koncentratu pomidorowego lub innych dodatków. Bigos to potrawa, która idealnie nadaje się na wszelkie imprezy. Dobrze rozgrzewa i nasyci każdego. W bigosie powinno być sporo dobrej jakości mięsa i kiełbasy. Z uwagi na dietetyczną wersję tego dania nie dodałam do niego grzybów, śliwek suszonych ani wina, które wcześniej w niewielkiej ilości dolewałam dla wydobycia pełnego smaku. Z ilości składników, których użyłam uzyskałam 6 litrów bigosu.

Składniki:

  • 2 litrowe słoiki domowej kapusty kiszonej
  • 1/2 główki niewielkiej kapusty białej
  • 1 kg dobrej kiełbasy
  • 1 kg mięsa (w tym boczek, karkówka)
  • 4 dość spore białe cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 duże liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego (8-10)
  • 2 słoiczki domowego koncentratu
  • czarny pieprz mielony do smaku (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wody i wstawić na średni ogień. Ugotować do miękkości. Wodę odlać ale nie wylewać, może przydać się jeszcze o ile będzie potrzeba do dodania podczas gotowania. W drugim garnku ugotować kapustę świeżą, drobno krojoną i zalaną wodą. Po ugotowaniu odsączoną dodać do ugotowanej kiszonej. Do gotującej się kapusty dodaję liście laurowe, ziele angielskie. Pokroić w kostkę kiełbasę i usmażyć. Wysmażyć aby kiełbasa puściła dużo tłuszczu. Dodać ją do kapusty i na pozostałym tłuszczu usmażyć drobno pokrojone mięso (oprócz boczku). Dobrze obsmażyć i również dodać do bigosu. Pokroić boczek i również usmażyć, wytapiając sporą ilość tłuszczu. Dodać do całości. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na lekko brązowo-złocisty kolor. Paprykę drobno pokroić i dodać do bigosu. Podczas smażenia dolewam nieco wody w momencie gdy cebula zaczyna się przypiekać. Również dodać ją do bigosu. Patelnię z pozostałym tłuszczem popłukać wodą odlaną z gotowanej kapusty i wlać do kapusty. Całość na małym ogniu gotować pod lekkim przykryciem co jakiś czas mieszając. Jeżeli woda zbytnio wyparuje dolać wcześniej odlanej z kapusty. Bigos dochodzi powoli i na małym ogniu. Aby był smaczny trzeba go dusić 2 -3 godz. Po około 2 godz. dodać przeciery pomidorowe. Całość udusić.

SMACZNEGO