Bigos z młodej kapusty z parówkową ośmiorniczką

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Wersja tego bigosu odbiega od tradycyjnego, wykonanego z kapusty kiszonej. Z młodej kapusty smakuje również bardzo dobrze. Dodatkowo podałam paróweczki, które swoim kształtem są nie tylko ukoronowaniem tego dania ale i zachęcają do zjedzenia. Szczególnie dzieciom podoba się ta wersja podania parówki. Niewielkie nacięcie a tak wielka różnica w ich podaniu.

Składniki:
1 mała kapusta
600 gr karkówki
2 średnie cebule białe
1/2 do 1 papryki żółtej (można pominąć)
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kminku
1 do 2 łyżeczek ksylitolu
2- 3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 cienkie parówki
1 garść pokrojonego koperku
sól
czarny mielony pieprz
olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:
Mięso umyć a następnie pokroić w plastry o grubości ok.1cm. Plastry mięsa przekroić na pół, obsmażyć z dwóch stron na tłuszczu na kolor rumiany. Wyjąć mięso i odłożyć na talerz. Na rozgrzanym pozostałym po mięsie tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do garnka (użyłam garnka o pojemności 4 l) włożyć pokrojoną drobno kapustę. Zalać wodą do przykrycia kapusty i gotować wraz z zielem angielskim i liści laurowymi do jej miękkości. Następnie odlać wodę pozostawiając w garnku ok 2 szklanki wody. Dodać usmażoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, usmażone mięso, ksylitol, kminek, curry, paprykę w proszku trochę soli i pieprzu do smaku. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (ok.30 minut). Po tym czasie sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i pieprzem według własnego uznania. Na koniec dodać pokrojony koperek i wymieszać.
Parówki przekroić na pół a następnie przeciąć wzdłuż na cztery części nie docinając do końca parówki, zostawiając ok. 2 cm na końcówce parówki. Tak pocięte parówki obsmażyć na tłuszczu, aż się powywijają tworząc kształt ośmiorniczki. Gotowe paróweczki podawać z kapustą kładąc je na wierzchu.

SMACZNEGO