Białe szparagi

Bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Umieściłam je jako propozycja śniadaniowo-kolacyjna jednak świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe uzupełnione np.o jajko sadzone.

Składniki:
250 gram szparagów
Łyżeczka masła
Sól

Wykonanie:
W garnku nastaw wodę do zagotowania. Wody taka ilość aby po jej zagotowaniu i wrzuceniu szparagów, woda je przykryła. Posól wodę – około pół łyżeczki soli. W między czasie obierz szparagi obieraczką do warzyw aby usunąć łyki i skórkę. Kupiłam same główki . Są to około 10 cm długości kawałki górnej części szparaga. Wrzuć szparagi do wrzątku i gotuj 3 minuty w gotującej się wodzie, nie dłużej, aby zachować ich chrupkość. Następnie odlej wodę a szparagi przerzuć na patelnię wraz z łyżeczką masła. Chwilę podsmaż. Wystarczy posolić i gotowe. Smacznego