Biała cebula duszona z porem i czosnkiem

Przepyszna cebula duszona. Idealna do pieczywa. Słodkości daniu dostarcza cebula i szczypta ksylitolu. Niewielka ilość octu jabłkowego równoważy słodycz i w efekcie cebula jest delikatnie słodko-kwaśna. Dodatkowo dodałam koncentrat pomidorowy. Z ogórkami małosolnymi – pyszności.

Składniki:
4 średnie białe cebule
3 ząbki czosnku
ok. 15 cm białej części pora
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
szczypta pieprzu cayenne
10-15 ziarenek kolorowego pieprzu
ok. 100 ml oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki ksylitolu
1-2 łyżki octu jabłkowego
2 liście laurowe
ok.3 łyżek koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Por pokroić w krążki. Na rozgrzanym oleju udusić cebulę razem z porem. Pod koniec duszenia dodać pokrojony drobno czosnek. Wsypać paprykę, cayenne, ksylitol, ocet jabłkowy, ziarna pieprzu kolorowego i liście laurowe. Wymieszać i poddusić na małym ogniu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać, udusić i sprawdzić smak. Ewentualnie doprawić aby było takie jak nam smakuje.

SMACZNEGO