Chciałam aby to ciasto było bezglutenowe i …prawie jest. Zastosowałam mąkę z ryżu brązowego i dodałam kakao. I tu zrodziło się pytanie? Co z kakao? Podobno są bezglutenowe ale czy nie zawierają śladowych ilości glutenu? Myślę, że osoby na diecie bezglutenowej wiedzą o tym najlepiej i wybiorą produkt dla siebie bezpieczny.
Składniki na ciasto:
3 jajka
80 gram ksylitolu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka oleju rzepakowego
4 łyżki mąki z brązowego ryżu
3 łyżki kakao
kilka kropli aromatu śmietankowego
Składniki na krem:
3 żółtka
3 łyżki masła orzechowego 100%
2 łyżki ksylitolu
dodatkowo 4 łyżki dżemu rabarbarowego (można też bez dżemu)
Składniki na galaretkę:
1 op. galaretki truskawkowej bez cukru
2 łyżki ksylitolu
250 ml wody
kilka owoców (malina, borówka am., truskawka)
Wykonanie ciasta:
Całe jaja ubić mikserem z ksylitolem do białości (długo, aż masa będzie gęsta). W między czasie podgrzać piekarnik do 160-170 stopni. Do ubitych jajek dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Wlać do przygotowanej, posmarowanej i obsypanej mąką ryżową małej tortownicy i wstawić do piekarnika na 15 minut. Sprawdzić po tym czasie i zmniejszyć piekarnik do 150 stopni i piec dalej ok 10 minut. Sprawdzić na koniec patyczkiem czy jest suchy i ciasto jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i dwukrotnie z wysokości ok 30 cm upuścić na podłogę (przy biszkoptach zawsze tak robię i dzięki temu mają ładny gładki wierzch, nie opadają) Wystudzić.
Wykonanie kremu:
Dokładnie wyparzyć jajka wrzątkiem poprzez ich całkowite zanurzenie i przetrzymanie do ok 10-15 sekund pod wodą. Oddzielić żółtka od białek. Dosypać ksylitolu i ubić mikserem do białości aż będą puszyste a ksylitol będzie roztarty. W osobnym naczyniu pokroić pół kostki masła ekstra. Utrzeć masło na jednolitą masę po czym powoli dodawać ubite żółtka. Na koniec dołożyć masło orzechowe bez dodatków. Połączyć w jednolitą gładką masę.
Przygotowanie ciasta:
Przygotować galaretkę i odstawić do przestudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić. Posmarować jedną część dżemem i położyć większość kremu, zostawiając niewielką część na posmarowanie góry tortu. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować górę kremem i z powrotem zamknąć ciasto w obręczy tortownicy. Ułożyć owoce. Uszczelnić kremem przestrzeń pomiędzy obręczą a ciastem. Należy to zrobić dokładnie aby galaretka nie spłynęła do ciasta i w nie nie wsiąknęła. Ciasto zalewać galaretką małymi porcjami, w momencie jak będzie na granicy tężenia, aby nie była zupełnie płynna ale i nie stężała za bardzo. Jak jest zbyt ścięta, można ewentualnie lekko podgrzać i pilnować odpowiedniej gęstości.
Udekorować można listkami mięty.
SMACZNEGO