Tym razem omlet wykonałam z mieszanki mąk bezglutenowych. Jest to propozycja, którą można podawać zarówna na słodko jak i wytrawnie.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
- 1 łyżeczka mąki gryczanej
- odrobina soli
- kilka łyżeczek naturalnego serka białego
- garść jagód (mogą być mrożone)
- 1/2 małego jogurtu naturalnego
- ksylitol
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Do białek dodać żółtka oraz mąki. Delikatnie całość wymieszać i przełożyć na patelnię. Przykryć pokrywką. Smażyć z dwóch stron. Do jogurtu wrzucamy umyte jagody i ksylitol do smaku. Całość blendujemy. Po usmażeniu omleta polewamy go jogurtem z owocami, ozdabiamy jagodami oraz kładziemy kilka kleksów serka naturalnego.
SMACZNEGO