Bezglutenowy omlet kokosowo-gryczany z jagodami i serkiem

Tym razem omlet wykonałam z mieszanki mąk bezglutenowych. Jest to propozycja, którą można podawać zarówna na słodko jak i wytrawnie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka mąki gryczanej
  • odrobina soli
  • kilka łyżeczek naturalnego serka białego
  • garść jagód (mogą być mrożone)
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego
  • ksylitol
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Jajka umyć i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Do białek dodać żółtka oraz mąki. Delikatnie całość wymieszać i przełożyć na patelnię. Przykryć pokrywką. Smażyć z dwóch stron. Do jogurtu wrzucamy umyte jagody i ksylitol do smaku. Całość blendujemy. Po usmażeniu omleta polewamy go jogurtem z owocami, ozdabiamy jagodami oraz kładziemy kilka kleksów serka naturalnego.

SMACZNEGO