Delikatny i puszysty omlet z dodatkiem bezglutenowej mąki jaglanej to propozycja na śniadanie, obiad ale i na deser. Do jego przygotowania użyłam jako dodatek domowego jogurtu naturalnego. Jogurt można zastąpić również gęstym mlekiem kokosowym lub jogurtem kokosowym. Odrobinę słodkości uzyskałam dzięki ksylitolowi. Pyszne i łatwe do wykonania. Polecam, życząc smacznego.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 pełne łyżeczki mąki jaglanej
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
dodatkowo:
- ok. 2 łyżek domowego jogurtu naturalnego
- garść jeżyn
- 1 łyżeczka ksylitolu
Wykonanie:
Na patelni rozpuścić i pogrzać dość mocno masło klarowane. W międzyczasie oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dolać żółtka, dosypać mąkę jaglaną i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na patelnię i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć na średnim ogniu. Po usmażeniu jednej strony, przewrócić omlet na drugą. Przykryć pokrywką i dosmażyć. Podawać ciepły z kleksami jogurtu naturalnego, kilkoma jeżynami i odrobiną ksylitolu.
SMACZNEGO