Bezglutenowy omlet jaglany z jeżynami

Delikatny i puszysty omlet z dodatkiem bezglutenowej mąki jaglanej to propozycja na śniadanie, obiad ale i na deser. Do jego przygotowania użyłam jako dodatek domowego jogurtu naturalnego. Jogurt można zastąpić również gęstym mlekiem kokosowym lub jogurtem kokosowym. Odrobinę słodkości uzyskałam dzięki ksylitolowi. Pyszne i łatwe do wykonania. Polecam, życząc smacznego.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżeczki mąki jaglanej
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

 

dodatkowo:

 

Wykonanie:

Na patelni rozpuścić i pogrzać dość mocno masło klarowane. W międzyczasie oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dolać żółtka, dosypać mąkę jaglaną i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na patelnię i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć na średnim ogniu. Po usmażeniu jednej strony, przewrócić omlet na drugą. Przykryć pokrywką i dosmażyć. Podawać ciepły z kleksami jogurtu naturalnego, kilkoma jeżynami i odrobiną ksylitolu.

SMACZNEGO