Bardzo lekki, beztłuszczowy i bezglutenowy omlet. Potrawa skierowana jest szczególnie dla osób, które unikają potraw smażonych. Omlet jest bardzo delikatny. Przygotowałam go w garnku do gotowania na parze, wykładając dno kawałkiem papieru do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi, omlet nie przywarł do dna naczynia. Przygotowałam go z jednego jajka, gdyż jest to wielkość mniej więcej jednej grubej kromki chleba i taka ilość jest dla mnie wystarczająca jako porcja kolacyjna. Omlet można podawać na słodko (z produktami na bazie ksylitolu) lub na wytrawnie ( z sosem czosnkowym, duszonymi warzywami lub keczupem z cukinii). Przygotowanie omletu nie zabiera dużo czasu i nie jest pracochłonne. W przypadku użycia większej ilości jajek najlepiej przygotowywać go na parze porcjami, aby omlet nie był surowy wewnątrz.
Wystudzony omlet może stanowić zamiennik pieczywa.
Porada: aby białko jajka dobrze się ubiło ważne jest, aby naczynie w którym będziemy ubijać było suche i aby do białka nie dostała się nawet najmniejsza część żółtka.
Składniki:
- 1 jajko
- mała szczypta soli
- 1 pełna łyżeczka mąki jaglanej
Wykonanie:
Oddzielić białko od żółtka. Do białka dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywno. W międzyczasie przygotować garnek do gotowania na parze i podgrzać, aby wewnątrz już była przygotowana para. Misę garnka wyłożyć papierem do pieczenia (nieszczelnie, aby para mogła cyrkulować w naczyniu). Do ubitego na sztywno białka dodać żółtko oraz mąkę jaglaną. Delikatnie całość wymieszać i przełożyć do garnka. Przykryć. Gotować około 4 minut z użyciem dużej ilości pary. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy jest wewnątrz ugotowany. Najlepiej smakuje na ciepło z ulubionym dodatkiem.
SMACZNEGO