Puszysty i lekki omlet. Pełni smaku dodaje mu świeże masło połączone z olejem, którego użyłam do jego smażenia. Dzięki dodaniu oleju, masło uzyskuje wyższą temperaturę dymienia i nie ulega spaleniu (co jest bardzo niezdrowe). Omlet jest niezwykle prosty do przygotowania. Aby wyszedł puszysty i gruby, smażę go zawsze z dwóch stron na średnim ogniu pod przykryciem. Omlet podałam ze świeżymi listkami bazylii i odrobiną domowego, gęstego naturalnego jogurtu.
Z podanej ilości składników przygotowałam 3 omlety na małej patelni. Jest to porcja wystarczająca dla 2 osób.
Składniki:
- 4 małe jajka
- 1 cukinia ok 250 gramów (po odciśnięciu soku jest to ilość 3 pełnych garści)
- 4 pełne łyżeczki mąki gryczanej
- sól kamienna drobno zmielona
- masło oraz olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić, wymieszać i odstawić na kilka minut. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać odrobinę soli i zmiksować do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Dodać żółtka, odciśniętą z soku cukinię oraz mąkę. Całość delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron pod przykryciem na średnim ogniu.
SMACZNEGO