Bezglutenowy omlet gryczany z cukinią

 

Puszysty i lekki omlet. Pełni smaku dodaje mu świeże masło połączone z olejem, którego użyłam do jego smażenia. Dzięki dodaniu oleju, masło uzyskuje wyższą temperaturę dymienia i nie ulega spaleniu (co jest bardzo niezdrowe). Omlet jest niezwykle prosty do przygotowania. Aby wyszedł puszysty i gruby, smażę go zawsze z dwóch stron na średnim ogniu pod przykryciem. Omlet podałam ze świeżymi listkami bazylii i odrobiną domowego, gęstego naturalnego jogurtu.

Z podanej ilości składników przygotowałam 3 omlety na małej patelni. Jest to porcja wystarczająca dla 2 osób.

 

Składniki:

  • 4 małe jajka
  • 1 cukinia ok 250 gramów (po odciśnięciu soku jest to ilość 3 pełnych garści)
  • 4 pełne łyżeczki mąki gryczanej
  • sól kamienna drobno zmielona
  • masło oraz olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić, wymieszać i odstawić na kilka minut. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać odrobinę soli i zmiksować do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Dodać żółtka, odciśniętą z soku cukinię oraz mąkę. Całość delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron pod przykryciem na średnim ogniu.

 

SMACZNEGO