Ciasto upiekłam w małej kwadratowej foremce. Plusem ciasta jest to, że nie zawiera glutenu i cukru, w związku z tym dedykowane jest dla wszystkich. Z uwagi, że użyłam w połowie mąki jaglanej może występować lekki jej posmak, dodałam kilka kropli aromatu rumowego do ciast, który częściowo zniwelował ten zapach. Jest to ciasto proste w przygotowaniu, ładnie rośnie, a użyta soda oczyszczona powoduje, że ma piękny ciemny kolor.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki z amarantusa
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- ok.180-190 ml ksylitolu fińskiego
- 2 pełne łyżki kakao
- szczypta soli kamiennej
- 50 gramów masła 82%
- szczypta sody oczyszczonej
- 60 ml wody
- kilka kropli zapachu rumowego (ostrożnie z ilością)
- 2 jajka
- 4 garści mrożonej czerwonej porzeczki
Wykonanie:
W garnku umieścić masło, wodę, ksylitol, kakao i aromat, zagotować. Odlać 1/3 część. Do większej przestudzonej części wsypać dwie mąki wymieszane z solą i sodą oczyszczoną, żółtka i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Delikatnie całość połączyć i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać mrożonymi porzeczkami. Piec w 170 stopniach (piekłam z użyciem cyrkulacji powietrza) przez ok.35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu polać pozostałą, odlaną częścią.
SMACZNEGO