Bezglutenowy murzynek amarantusowo-jaglany z czerwonymi porzeczkami

Ciasto upiekłam w małej kwadratowej foremce. Plusem ciasta jest to, że nie zawiera glutenu i cukru, w związku z tym dedykowane jest dla wszystkich. Z uwagi, że użyłam w połowie mąki jaglanej może występować lekki jej posmak, dodałam kilka kropli aromatu rumowego do ciast, który częściowo zniwelował ten zapach. Jest to ciasto proste w przygotowaniu, ładnie rośnie, a użyta soda oczyszczona powoduje, że ma piękny ciemny kolor.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki z amarantusa
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • ok.180-190 ml ksylitolu fińskiego
  • 2 pełne łyżki kakao
  • szczypta soli kamiennej
  • 50 gramów masła 82%
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 60 ml wody
  • kilka kropli zapachu rumowego (ostrożnie z ilością)
  • 2 jajka
  • 4 garści mrożonej czerwonej porzeczki

Wykonanie:

W garnku umieścić masło, wodę, ksylitol, kakao i aromat, zagotować. Odlać 1/3 część. Do większej przestudzonej części wsypać dwie mąki wymieszane z solą i sodą oczyszczoną, żółtka i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Delikatnie całość połączyć i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać mrożonymi porzeczkami. Piec w 170 stopniach (piekłam z użyciem cyrkulacji powietrza) przez ok.35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu polać pozostałą, odlaną częścią.

SMACZNEGO