Kolejnym przepisem, którym chciałabym się z Wami podzielić to przepis na pyszny i na dodatek bezglutenowy makaron z mąki z soczewicy. Makaron wykonałam wyłącznie z mąki z soczewicy i jajka. Sól została dodana do wody, w której gotowałam makaron. Nitki uzyskałam dzięki użyciu ręcznej maszynki do makaronu. Nie jest to oczywiście koniecznością, jednak stanowi dużą pomoc i znacznie skraca czas jego przygotowania. Można oczywiście wykonać makaron z użyciem noża. Tę technikę zastosowałam podczas przygotowania makaronu z ciecierzycy.
Z poniższej ilości składników uzyskałam 2 porcje makaronu.
Składniki:
- 100 gramów mąki z soczewicy
- 1 jajko
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę i wbić jajko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż uzyska jednolitą konsystencję. Rozwałkować cienko na stolnicy, lekko podsypując mąką z soczewicy, aby się nie przyklejało. W przypadku użycia maszynki, ciasto pokroić na pasy o szerokości noży tnących w maszynce. Lekko oprószyć mąką. W przypadku krojenia nożem, zawinąć w rulon i cienko pokroić. Pokrojony makaron spulchnić palcami, podsypując mąką z soczewicy. W gotującej się wodzie z dodatkiem soli (ważne!). Gotować makaron na średnim ogniu ok.3 minut. Przełożyć na sito, przelać zimną wodą, odcedzić i skropić lekko oliwą lub roztopionym masłem (co zapobiegnie sklejaniu się makaronu po jego ostygnięciu).
SMACZNEGO